Bárta: EU se šprajcla a státní kase hrozí "maňas" 25 miliard. Co dál pane Kalousku?

28.09.2012 11:35

Minulý týden proběhlo tiskem, že Evropská komise nechce České republice proplatit před 25 miliard korun.

Bárta: EU se šprajcla a státní kase hrozí "maňas" 25 miliard. Co dál pane Kalousku?
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

To je sdělení v zásadě alarmující. Kritika za nečerpání dotací míří oprávněně hlavně za ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Pokud by se odhad potvrdil, státní rozpočet tak jak je nastaven, by byl v ohrožení.

Kvůli chybám, které Česká vláda udělala při čerpání dotací z EU, chce teď Evropská komise zastavit minimálně 1 mld. EUR, což je zhruba 25 mld. Kč. Tato částka je zcela zásadní pro státní rozpočet a jeho konečný deficit, jelikož projekty jsou nejprve financovány z peněz českých a až poté, co si Brusel vše zkontroluje, dostaneme peníze zpětně proplacené. Problém je v tom, že státní rozpočet s těmito prostředky už dopředu počítá. Pokud Brusel zastaví proplácení, snižují se tím příjmy rozpočtu a roste tedy schodek.

Konečné zúčtování

ČR trápí problémy s proplácením projektů už dlouhodobě, doteď se sice nesrovnalosti řešily především přenesením plateb do příštího roku, teď však už ale u části dotací dochází na konečné zúčtování. To nás přijde velmi draho. Jen pro srovnání, zvýšením DPH, které navrhuje Kalousek, se má sice vybrat do státní kasy navíc něco přes 16 mld. Kč, ale teď reálně hrozí neproplacení 25 mld. Kč. A to ještě není všem dnům konec, postupně se totiž budou dojíždět další a další projekty, které mají s proplácením rovněž problémy. Podle odhadů může být konečné částka neproplacených dotací podstatně vyšší.

V případě neproplacení se nedá vytloukat klín klínem tím, že se vypíše nový projekty, jak někteří tvrdí. Máme tu sice alternativy pro čerpání, avšak staré neproplacené projekty půjdou s konečnou platností na vrub státního rozpočtu.

Ukažme prstem

Důležité je upozornit, a to se neříká často, že hlavním garantem čerpání evropských peněz je správce státní kasy Miroslav Kalousek. Do jeho kompetencí totiž spadá kontrola projektů a priori. Nyní se děje to, že Kalousek není schopen překontrolovat čerpání prostředků, čímž si vlastně řeže jen větev pod vlastním rozpočtem. Tím kdo na to doplácí není jen on, nýbrž všichni občané České republiky, které pak nutí platit vyšší daně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…