Bárta: Máme tady nový „poslední“ plán pro záchranu Řecka. Jak se zachráníme my?

31.07.2012 8:57

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Máme tady nový „poslední“ plán pro záchranu Řecka. Jak se zachráníme my?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Přes 11 miliard eur, tolik musí Řekové ušetřit v roce 2013, aby se jim dostaly další desítky milionů eur na zahraniční pomoci a odepsaných dluzích. O přesných číslech nemá význam spekulovat, jedno jednání střídá druhé a existuje hned několik kritických faktorů, které mohou vše znovu dramatický zvrátit. Prvním je neustálá hrozba masivních nepokojů, jež drží celou zemi v napětí, druhým dnes již téměř neodvratný pád dalších evropských států: zejména Španělska.

Pokrytectví evropských politiků a úředníků v této situaci nezná mezí, ti samí muži nás den před novou vlnou krize ujišťují, že žádná nepřijde, a den na to nám oznamují, že se jedná o logické vyústění situace. České republice v takové situaci nezbývá než spoléhat se především na své vlastní síly, protože je zcela zřejmé, že o nás evropská elita jeví zájem především tehdy, kdy se upisujeme, že také podpoříme jejich krachující systém. V případě, že se do podobných potíží dostane naše země a naopak my požádáme evropské špičky o finanční pomoc, bude nám zřejmě pouze chladně objasněno, že všechny peníze jsou vyhrazeny pro krachující členy užšího klubu – eurozóny.

Realita dnešní Evropy je tvrdá a změna k lepšímu v nedohlednu. V této situaci si musíme chladnokrevně uvědomit své vlastní ekonomické zájmy a tvrdě si za nimi stát. Naším cílem by mělo byt důsledné využívání všech liberálních výhod EU spojené s pragmatickým postojem vůči pokračující centralizaci a byrokratizaci spolku a dále s principiálně vstřícnější pozicí vůči volnému a vzájemně prospěšnému obchodu se sílícími ekonomikami východní Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Proto je nezbytně nutné, aby čeští politici na mezinárodní scéně naše zájmy skutečně bránili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.