Bárta: Ruka ruku myje a jak zprava i zleva, když se má dohledat nějaká odpovědnost

03.04.2013 14:38

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 4. 2013

Bárta: Ruka ruku myje a jak zprava i zleva, když se má dohledat nějaká odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, upřímně řečeno, v tuto chvíli především ti, kteří mají možnost mimo členství v této Poslanecké sněmovně sledovat tuto vášnivou debatu, dovolte mi v první řadě připomenout to, že tady přesně vidíte, jak ruka ruku myje a jak zprava i zleva, když se má dohledat nějaká odpovědnost, tak se nemůže dohledat už jenom proto, jak na obou dvou stranách je možnost hledat špínu.

Já v tomhle duchu, než se vrátím k tématu, se kterým přišly dnes Věci veřejné, musím připomenout to, že máme tady díky ekologii i spoustu jiných lumpáren, než je jenom fotovoltaika. Jednu z těch posledních, která tady byla zmiňovaná a glorifikovaná, Fischerova vláda - tak právě s podporou poslanců sociální demokracie a vůbec napříč Poslaneckou sněmovnou přes veto prezidenta Klause kupříkladu byla svolaná po obvolávání poslanců panem Babišem Poslanecká sněmovna ke speciálnímu jednání proto, aby se na konci volebního období před rozpuštěním Poslanecké sněmovny prohlasovalo zvýšení biosložky v naftě, kde díky tomu máme naftu o 40 haléřů dražší. Jinými slovy řečeno, nejde jenom o dražší energii, ale jde i o dražší pohonné hmoty. A mohli bychom v tomto směru, co se týče ekolumpáren, připomenout i dlouho připravovanou superekozakázku, které nakonec především Věci veřejné v roce 2010 zabránily.

Nicméně vynecháme-li všechna ekologická témata, která jsou bohužel především chybami minulosti, dovolte mi v tomto směru připomenout chybu přítomnosti. Chybu, která v přítomné době jest jednoznačně protizákonným jednáním vlády, který v přítomné době by mohl býti touto Poslaneckou sněmovnou a vládou jednoznačně zastaven a jednoznačně by mohl zásah pro dodržování zákona zamezit stovkám lidských tragédií, se kterými se denně setkáváme.

Pokud se ptáte, o čem mluvím, tak mluvím o tématu, o kterém tady již mluvil pan poslanec Štětina, mluvil tady o něm pan poslanec Josef Novotný. Mluvím o tématu hazardu. Mluvím o tématu, které je krvavou nití celého tohoto volební období a které se sem, do Poslanecké sněmovny, vrací, k nezájmu médií i k nezájmu koalice i opozice bez ohledu na to, že je to téma, které jednoznačně v současné chvíli způsobuje mnoho lidských tragédií i velké náklady státu spojené s nerespektováním zákona, resp. s nerespektováním nálezu Ústavního soudu.

Ústavní soud jednoznačně řekl: Bedna jako bedna, výherní hrací přístroj je to samé co interaktivní videoterminál. Přesto, že tak jak zde hovořil pan MUDr. Štětina, bylo i ombudsmanem upozorněno, upozorněno nejdříve Ministerstvo financí, následně celá vláda, že nemá docházet k nerespektování nálezu Ústavního soudu a že Ministerstvo financí se má chovat k interaktivním videoterminálům stejně jako ke klasickým hracím přístrojům, přesto vláda nejprve ještě za účasti Věcí veřejných zaúkolovala ministra financí, aby platilo bedna jak bedna, výherní hrací přístroj musí býti na stejné úrovni jako interaktivní videoterminál, resp. obráceně, a následně po odchodu Věcí veřejných z koalice za účasti pseudostrany LIDEM bylo zpátky povoleno Ministerstvu financí usnesením vlády nerespektování usnesení Ústavního soudu.

Bez ohledu na to, že se ombudsman nevzdal a informoval o této lumpárně předsedkyni Poslanecké sněmovny, která dala tuto věc na vědomí petičnímu výboru, už takřka rok je dále nerespektován stav, který v tomto směru nařídil Ústavní soud. A tato Poslanecká sněmovna, mimo zdravotnický výbor, který se tomuto tématu začal věnovat a vydal jasný apel, aby se Sněmovna respektování protizákonného stavu začala věnovat, tak mimo zdravotnický výbor, v této Sněmovně a bohužel zde na tomto plénu je k této věci jen mlčení.

Proč otravuju na plénu, proč se neptám vlády v rámci interpelací. Dámy a pánové, ptali jsme se jako Věci veřejné na interpelacích už dvakrát. Poprvé jsme se ptali a nutno konstatovat, že pan premiér, který navštívil interpelace na podzim loňského roku naposledy a od té doby se, od nějakého 25. října, pokud se nemýlím, nenamáhal na interpelace dostavit, dostáváme jenom písemné odpovědi na interpelace, které neodpovídají na to, na co se ptáme. Dokonce už jsme se pana premiéra ptali dvakrát. A když jsme se ptali na veřejný zájem spojený s nerespektováním nálezu Ústavního soudu, tak na slovíčko veřejný zájem jsme v odpovědi ani ministra financí ani pana premiéra nedostali jednu jedinou větičku. Místo toho jsme dostali jen obecné rozklady.

Je třeba pochválit pana premiéra, že i když se snažíme už více než tři měsíce, aby vláda začala respektovat Ústavní soud, aby vyslechla ombudsmana a začala ho respektovat, tak je zapotřebí pochválit pana premiéra, který alespoň včera svolal pracovní skupinu vlády k tématu sázkových her a společností, jíž se zúčastnila ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, spravedlnosti, vnitra, zahraničních věcí, zdravotnictví, Agentura pro sociální začleňování, Český statistický úřad, Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Národní monitorovací středisko, Probační a mediační služba, Státní zdravotní ústav, Ústav zdravotnických informací, Česká asociace adiktologů, Společnost pro návykové nemoci, Klinická a adiktologická společnost při 1. lékařské fakultě, Psychiatrické centrum Praha, dokonce i nestátní organizace, jako je Asociace občanských poraden, Brnění, Občané proti hazardu, Sdružení Podané ruce, A.N.O - Asociace nestátních organizací poskytujících adiktologické služby, Český institut pro výzkum závislostí, dále Sdružení provozovatelů, Asociace provozovatelů kursových sázek, Asociace společností provozujících kasina v ČR, Česká komora loterijního průmyslu, Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů a dalších her, Sdružení zábavního průmyslu, ba dokonce Unie herního průmyslu, také Československá obchodní banka, Svaz měst a obcí - a dalo by se dlouho pokračovat. Ale přesto na tom dlouhém seznamu chybí ten, který celou věc od začátku rozpoutal, a to je právě ombudsman. Přesto ten na tomto dlouhém seznamu není. Přesto ten, který v tomto směru upozorňoval na to, že Ústavní soud vydal jasný nález. A v tomto směru tento nález, toto usnesení není vládou respektováno.

Cituji ze zprávy ombudsmana: "Ministerstvo financí nezjednalo nápravu svých dřívějších nezákonných postupů při povolování sázkových her provozovaných prostřednictvím tzv. jiných technických herních zařízení, např. videoloterijních terminálů." Dále cituji: "Nejzásadnějším a dlouhodobým pochybením Ministerstva financí je skutečnost, že povolování tzv. jiných technických herních zařízení v rozporu se zákonem nepoužilo příslušná ustanovení loterijního zákona platící pro výherní hrací přístroje, takže např. jako maximální výše sázky u interaktivních videoloterijních terminálů Ministerstvo povolovalo tisíc korun, přestože zákon umožňuje" - v závorce pro ty klasické hrací automaty - "dvě koruny, pět korun nebo maximálně padesát korun. Maximální hodinová prohra činí 252 tisíc korun, přestože loterijní zákon připouští tisíc, dva tisíce nebo maximálně deset tisíc korun. Ministerstvo nerespektovalo zákaz umístění přístrojů na určitých místech, jako je sousedství škol, lékařů apod. Zatímco zákon umožňuje vydat povolení maximálně na jeden rok, ministerstvo vydávalo povolení na dobu neurčitou, deset let a nyní nově vydává na tři roky."

Dámy a pánové, dalo by se velmi mnoho a dlouho hovořit o tom, jestli včerejší zasedání hazardní skupiny k hazardu v tomto směru není jen další snahou získat čas. A já se ptám, proč místo zasedání pracovních skupin, i když z druhé strany je zapotřebí poděkovat za to, že se aspoň jedná, že se aspoň umožňuje vyjádření neziskových organizací, které bojují proti hazardu, proč místo oněch jednání není zcela jednoznačně revokováno usnesení vlády tak, jak požaduje ombudsman, a nedojde k respektování, zcela jednoznačnému a okamžitému respektování nálezu Ústavního soudu, které by v tomto směru mohlo jednoznačně zabránit mnohým problémům, které tady jsou.

Ministerstvo financí má jednoznačnou ambici - dnes znepřístupňovat celou situaci, nepodávat informace, vyhýbat se jednoznačné odpovědi na to, co je veřejný zájem. A když na úrovni komunálních politiků je ambice alespoň jednoznačně vědět, kolik těch interaktivních videoterminálů na konkrétních místech je, tak se dostaneme k tomu, že Ministerstvo financí bez ohledu na to, že tento seznam má k dispozici, tak komunálním politikům sděluje, že po nich chce 350 korun za to, aby zveřejnilo v konkrétní obci seznam interaktivních videoterminálů.

Jinými slovy řečeno, těch obstrukcí je celá řada a dalo by se o nich dlouho hovořit. Přesto zde nechci více zdržovat. A o to více prosím, aby byl přijat nový bod pro jednání dnešní Poslanecké sněmovny. Navrhuji zařazení nového bodu jednání Poslanecké sněmovny, a to Informace předsedy vlády a ministra financí ke zprávě veřejného ochránce práv k dlouhodobému nerespektování loterijního zákona. Dovoluji si požádat, aby tento bod byl zařazen na dnešní jednání Poslanecké sněmovny jako první bod po pevně zařazených bodech.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.