Bárta (VV): Ivanovi žabáci

18.07.2012 6:30

Ivan Langer, “bezpečnostní“ poradce Petra Nečase, vždy hleděl v první řadě na loajalitu a až poté na odborné znalosti a schopnosti policistů, kterým pomáhal do funkcí. Morální kredit opomíjím, na ten nehleděl nikdy. Když se v jeho týmu někdo s kvalitním morálním profilem objevil, dlouho v něm nepobyl.

Bárta (VV): Ivanovi žabáci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Ivan Langer přitom rád hledal nové loajální „kádry“ v nižších patrech policejní hierarchie. Aby je mohl ustanovit do řídících funkcí, musel vymyslet, jak obejít běžný služební postup. Řešením se ukázalo tzv. „žabákování“. Když Langerovi personalisté vytipovali loajálního člověka s nedostatečnou tarifní třídou, instalovali jej dočasně o jednu třídu výš. Po pár měsících pak proces zopakovali, přičemž ve výběrovém řízení byly zpravidla požadovány takové kvalifikační předpoklady, aby je splňoval jen příslušný „žabák“. Obdobným způsobem se dostal například Martin Červíček do funkce krajského ředitele pražské policie nebo Ivan Bílek do pozice náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii.

Jedním z těch, kdo se na této personální politice podílel, byl ředitel personálního odboru Roman Fidler. Praxi uplatňovanou na policejním prezídiu si rychle osvojili někteří krajští ředitelé. Dodnes si vzpomínám na absurdní historku, kterou mi vyprávěl Radek John. Šlo tuším o výběrové řízení na manažerskou pozici v oblasti personalistiky v Jihočeském kraji. Na pozici sice bylo vypsáno výběrové řízení, ale příslušný personalista musel mít velmi specifické vzdělání. Vojenskou školu, obor navádění raket...Absurdní?

Ale zpět k Ivanovým „žabákům“. O Martinu Červíčkovi jsem již psal na svém webu. Zajímavé je však sledovat, kam se poděli ostatní Langerovi muži. A jaké překvapení, zpravidla je najdeme na Generální inspekci ozbrojených sborů (GIBS). Z Langerova původního týmu na policejním prezídiu se na GIBS už přestěhoval nejen zmíněný Roman Fidler, ale i jeho někdejší podřízený Petr Sobotovič nebo bývalý šéf logistiky policejního prezídia Pavel Kolář, který musel svou funkci opustit poté, co mu audit nařízený Radkem Johnem vytkl rozsáhlé nedostatky v hospodaření. Mimochodem jedná se o ředitele toho útvaru, který se proslavil nákupem rušiček, které nerušily. Dnes „nakupuje“ pro GIBS.

Klíčovým Langerovým a Nečasovým hráčem na GIBS však nadále zůstává Ivan Bílek. Ten samý Bílek, který byl spolu s dalším „žabákem“ Martinem Červíčkem soupeřem Petra Lessyho v souboji o pozici policejního prezidenta. Ten samý Bílek, kterého nový policejní prezident Petr Lessy vyzval k rezignaci krátce po svém jmenování. Ten samý Bílek, který si nedávno na půdě institutu CEVRO připíjel se svým loutkářem na křest jeho knihy, o zpackané pseuderofermě, která uvrhla polici o mnoho let nazpět.

Tak tenhle Bílek a jeho lidé mají nyní objektivně posoudit spor mezi policejním prezidentem a ministrem financí, jehož pád může způsobit pád celé Nečasovy vlády. Myslíte, že se dočkáme objektivního vyšetřování?

A tak se mi chce závěrem říci, že z Ivanových žabáků se stali spíše žabáci na prameni…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…