ČSSD: Zbrklé prodlužování české mise v Afghánistánu odmítáme

25.01.2012 14:39

Sociální demokracie se ostře ohrazuje proti dnešnímu prohlášení ministra obrany Alexandra Vondry a jeho avizovanému úsilí prodloužit mandát českých vojáků v Afghánistánu o dalších 24 měsíců. Vnímáme jako nemoudré za současné situace a bez předchozí zevrubné vnitropolitické diskuse vynášet takto zásadní prohlášení.

ČSSD: Zbrklé prodlužování české mise v Afghánistánu odmítáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

ČSSD si je plně vědoma spojeneckých závazků České republiky a podporuje proces stabilizace Afghánistánu. Dlouhodobě též oceňujeme vysokou profesionalitu českých vojáků a civilistů, kteří působí v rámci mezinárodních sil ISAF. K našemu budoucímu setrvání v zemi je nicméně nutné přistupovat v kontextu právě probíhajícího procesu předávání odpovědnosti za zajištění bezpečnosti v Afghánistánu do rukou místních bezpečnostních sil. ČSSD by uvítala, kdyby se Armáda ČR mohla v rámci tohoto procesu z Afghánistánu co nejdříve úplně stáhnout.
 
V současné době probíhá již druhá vlna předávání odpovědnosti a afghánské síly nahrazují ve vybraných provinciích mezinárodní jednotky. Předpokládá se, že pro tento rok se na seznamu provincií, kde by mělo dojít k předání odpovědnosti za situaci v zemi, objeví i provincie Lógar, která je hlavním působištěm českých vojáků. Navíc nadcházející summit Severoatlantické aliance v Chicagu v květnu tohoto roku bude toto předávání odpovědnosti do rukou afghánských sil dále konsolidovat a už teď se mezi spojenci živě diskutuje o případném urychlení celého procesu.
 
Hovořit v tento moment o prodlužování mandátu se proto jeví jako navýsost nezodpovědné a zbrklé, bez reflektování reality v provincii Lógar, tak i v širším kontextu dlouhodobých plánů našich spojenců. Pro ČSSD je nepřijatelné, aby ministr obrany ČR takto vystavoval bianco šek pro nasazení českých vojáků v zahraničí. Trváme na tom, aby byla tato otázka komplexně diskutována na půdě parlamentu ČR.
 
Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničních věcí
 
Jan Hamáček, stínový ministr obrany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…