Chaloupka (VV): Církve mají být vzorem duchovní čistoty, ne jednat nemorálně

08.06.2013 20:20

Tento týden Ústavní soud v Brně rozhodl o naší/senátorské ústavní stížnosti na zrušení majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Chaloupka (VV): Církve mají být vzorem duchovní čistoty, ne jednat nemorálně
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Soud rozhodl a naši stížnost zamítl. Církevní restituce obstály. Musím říct, že mě verdikt Ústavní soudu příliš nepřekvapil. Od minulého jednání, kdy soud zamítl vyslechnout všechny svědky, jsem toto rozhodnutí očekával.

Soudci ovšem velmi poctivě  vyškrtli ze zákona slovo "spravedlivé". To jinými slovy znamená, že církevní restituce se tak zřejmě nemusí vztahovat na znárodněný majetek. Jsem potěšen, že toto slovo bylo odstraněno, protože o spravedlivosti skutečně nemůže být slov.  Jedná se totiž o tunel, který nemá obdoby. Tento způsob vracení/darovaní majetku církvím považuji za sprostý a zlodějský. Vláda pana Kalouska si prosadila tento zákon násilím s plným vědomím toho, že se jedná o tunel. Bohužel církvím se nedá vytknout, že páchají něco nezákonného. Nicméně jednají absolutně nemorálně. U těchto reprezentantů duchovních a spirituálních otázek je to o to výraznější, protože mají být vzorem mravní síly a duchovní čistoty. Nehledě na to, že mě vyvstává při této příležitosti na mysli desáté přikázání - nepožádáš statku bližního svého.

Sečteno a podtrženo. Je to šílené a tragické. Církve získají majetek a náhrady v celkové výši 134 miliard korun. Ve svém boji se ale nevzdávám, hledám cesty legislativní formou, jak tyto nemorální a nemravné restituce omezit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Otto Chaloupka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.