Chládek (ČSSD): Kdo ochrání český sport před Josefem Dobešem?

18.11.2012 15:44

Exministr Josef Dobeš, symbol úpadku českého školství, masových studentských nepokojů a oklešťování akademických svobod ve vládě Petra Nečase, se po své neúspěšné misi v oblasti vzdělávání nadechuje k dalšímu drtivému náletu – tentokrát se rozhodl zmobilizovat své „schopnosti“ v oblasti sportu.

Chládek (ČSSD): Kdo ochrání český sport před Josefem Dobešem?
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Všichni přátelé sportu, třeste se a mějte se na pozoru!

Pokud si někdo myslí, že Josef Dobeš zpytoval po své ministerské rezignaci svědomí a poučil se z chyb, pak jeho naděje vezmou za své po přečtení Dobešova rozhovoru pro MF Dnes (14.11.2012), který je plný mýtů a lží.

Jednou z nich je Dobešovo tvrzení, že na MŠMT šetřil veřejné peníze. Možná tím nezařazený poslanec myslí, že zoufale šetřil svou erudicí a schopnostmi, protože zastavené peníze z fondů EU, podivné projekty a ještě podivnější zakázky na právní služby představují desítky a stovky milionů korun, které se za Dobešovy éry vyhazovaly z okna ven.

Další Dobešovo tvrzení pro MF Dnes o tom, že zařízl spuštění státních maturit je téměř úsměvné - Josef Dobeš skutečně cosi zařízl, ale bylo to české školství - státní maturity i přes varování ČSSD a odborníků totiž spustil, daňové poplatníky přišel jeho experiment na neuvěřitelných 1,5 miliardy korun - v sousedním Slovensku byly státní maturity 10x levnější!!

Faktem zůstává, že Josef Dobeš ve funkci ministra školství, mládeže, tělovýchovy a sportu pro oblast sportovců mnoho neudělal. Jediný jeho počin byly podivné a podezřelé projekty, kterými chtěl vytáhnout na ještě podivnější cíle peníze z EU. Ty mu jako krajně netransparentní zatrhla sama EU hned na začátku. Zároveň se choval jako slon v porcelánu a jeho "podpůrné" aktivity měly spíše efekt opačný.

Po terapii Josefa Dobeše zůstává oblast školství a vzdělávání na holičkách a poražena na hlavu – zanechal za sebou kolaps čerpání peněz z EU, rozvrácené státní maturity, nepřipravený vysokoškolský zákon, nakročil také k rozvratu regionálního a učňovského školství. Snížil dramaticky platy nepedagogům a připravil takovou změnu financování škol, po které zůstane v mnoha vesnicích a malých městech po místní škole jen prázdná budova.

Mám vážné obavy, jak velká díra zůstane po Dobešově terapii v oblasti českého sportu. Je smutným faktem, že pro svůj mandát sportovního odborníka a vládního spojence pro tuto oblast má Josef Dobeš tu nejvyšší možnou kvalifikaci – poslanecký hlas, který je oním stoprvním jazýčkem na misce bytí a nebytí vládní koalice. S podporou Petra Nečase a Miroslava Kalouska za zády, tak Josef Dobeš spouští frontální nájezd na české sportovce.

Kdo ho zastaví?

Jako stínový ministr školství mám proto jedno velké, dá se říci téměř vánoční přání - aby Dobeš svoji věčnost věnoval jinému oboru, než je sport. Mám neblahý pocit, že oblast školství, kterou za sebou nechal v totálním rozvratu, je dostatečným příkladem, proč se Josefa Dobeše v jeho vynucené funkci sportovního mesiáše obávat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …