Chládek: ČSSD je připravena podílet se na strategii školství do roku 2020

18.01.2013 22:39

Ministr Fiala dnes představil záměr vypracovat "Strategii vzdělávací politiky do roku 2020". Žáci mají chodit do školy spokojení, učitelé mají být také spokojení, prostě úsměvy od ucha k uchu v každé škole. Zní to spíše jako pohádka...

Chládek: ČSSD je připravena podílet se na strategii školství do roku 2020
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Zvláště, pokud to říká ministr současné vlády, která v tomto směru plynule navázala i na minulou vládu pravice, a je tedy zodpovědná za to, že české školství v posledních letech spíše upadalo, a stejně tak motivace učitelů k výkonu jejich povolání.

Ministr dokonce uznal, že našemu školství chybí všeobecně srozumitelný strategický rámec. Za ten je však zodpovědná právě vláda a ministerstvo školství. V úvodním materiálu je doslova napsáno, že: "V současné době je v platnosti nejméně 21 resortních koncepčních dokumentů. ... Klíčovým problémem vzdělávání v České republice je absence kvalitního a strategického řízení..." , což dokazuje chaos, do kterého uvedla české školství především pravicová vláda.

Představený dokument je zatím příliš obecný a konstatuje to, co všichni již delší dobu víme. ČSSD kontinuálně představuje své priority v oblasti školství, navrhovali jsme vládní koalici pomoc při řešení zablokovaného čerpání peněz z fondů EU, při koncepci financování regionálního školství, při přípravě vysokoškolského zákona - vše bylo odmítnuto.

Vítám nicméně to, že ministr avizoval zapojení opozice do tvorby strategie, protože si neumím představit, že by se plán s časovým rámcem do roku 2020 bez účasti opozice vůbec vypracovával.

ČSSD je připravena vyslyšet nabídku ministra Fialy se na zmíněné strategii podílet. Máme vypracovánu vlastní strategii a vlastní koncepci, o kterých jsme ochotni diskutovat - a to napříč politickým spektrem. Jako předseda školského výboru Senátu PČR chci navíc iniciovat k projednání Strategie vzdělávací politiky do roku 2020 na půdě Senátu PČR Národní kulatý stůl, na kterém by byli přítomni jak odborníci, tak zástupci všech parlamentních stran. Těmito kroky chce ČSSD, jako zodpovědná opozice, přispět k vytvoření kvalitní strategie vzdělávací politiky a tím i stabilizovat rozviklaný vzdělávací systém v ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

20:18 Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpadu společnosti a jejích hodnot.