Dušek (ČSSD): V rozdělování potravin nejchudším by se mělo pokračovat

10.02.2012 18:24

Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) na svém zasedání začátkem února podpořil pokračování.

Dušek (ČSSD): V rozdělování potravin nejchudším by se mělo pokračovat
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Programu rozdělování potravin nejchudším osobám v EU, který by měl trvat až do roku 2013. Jedná se o důležitý program, prostřednictvím kterého dostává potravinovou pomoc kolem 18 milionů nejchudších lidí v EU. Výbor tak podpořil text navržený Radou, aby se předešlo zpoždění při získávání podpory pro ty, kteří spoléhají na tuto pomoc. Tento kompromis má vyřešit pokračování programu do roku 2013.  

Program rozdělování potravin nejchudším osobám v EU je financován z Evropského zemědělského záručního fondu (EZZF). Rozpočet tohoto programu vzrostl z méně než 100 milionů EUR v roce 1987 na 500 milionů EUR od roku 2009. Účast na programu je dobrovolná a v roce 2012 se jej zúčastní dvacet členských států EU.

„Jsem velmi rád, že se dosáhlo kompromisního řešení a program bude pokračovat do roku 2013. Existuje nyní i prostor pro další jednání o budoucnosti programu po tomto datu.  I zde se ukázala nekonstruktivní pozice současné české vlády vůči EU, když ČR byla jediným státem, který byl v blokační menšině, ale zároveň program pomoci nejchudším využíval, i když ve velmi omezené podobě, např. pro rok 2010 šlo o 120 tisíc EUR, tj. 0,03 % z celkového rozpočtu“ řekl europoslanec Robert Dušek (ČSSD), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova.

Program kritizovalo Německo, Británie, Švédsko, Dánsko, Nizozemsko i Česká republika, které dohromady utvořily dostatečnou blokační minoritu, jež mohla navýšení peněz na 500 miliard EUR zablokovat. Německo se ale nakonec přiklonilo k podpoře návrhu, čímž blokační sílu menšiny odstranilo. Problematika rozdělování potravin nejchudším se příští týden ve Štrasburku dostává na pořad jednání plenárního zasedání Evropského parlamentu, kde o ní proběhne v úterý 14.února rozprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.