Gajdůšková (ČSSD): Destrukce vysokoškolského systému v přímém přenosu

21.01.2012 9:28

Akademická obec se v této chvíli velmi bouří proti návrhům, které padají z ministerstva školství ve vztahu k vysokým školám. Vláda se nechová jako dobrý správce, ale jako loupeživý rytíř.

Gajdůšková (ČSSD): Destrukce vysokoškolského systému v přímém přenosu
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Ve chvíli, kdy přicházející ročníky na vysoké školy jsou v důsledku demografického vývoje sníženy na úroveň stavu obyvatelstva po třicetileté válce, a vláda fakticky finanční prostředky ubírá a snaží se je nahradit školným, tak skutečně destruuje celý systém terciálního vzdělávání. A je zde ještě jedno velké nebezpečí. Tento krok může být výrazně dražší, než se o něm hovoří, a nemusí vést k proklamovaným úsporám proto, že soukromé vysoké školy jen čekají na to, až bude zpoplatněno studium na státních vysokých školách. Poté, samozřejmě a oprávněně, budou soukromé vysoké školy požadovat příspěvek od státu. To doposud nikdo neřekl a nikdo ani nespočítal. Dobrý správce by v této chvíli měl hledat rozvojová opatření, smysluplné a strategickém rozšiřování činnosti vysokých škol, a tím by měla být podpora výzkumu, vývoje, inovací a celoživotního vzdělávání.

Místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůšková

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…