Gajdůšková: Téměř 60 let jsem imunitu nepotřebovala a nepotřebuji ji ani nyní

26.04.2012 19:21

Projev na 21. schůzi Senátu dne 26. 4 . 2012

Gajdůšková: Téměř 60 let jsem imunitu nepotřebovala a nepotřebuji ji ani nyní
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, paní senátorky, páni senátoři. Dovolím si ve vztahu k této materii být z počátku trošku osobní. Nejsem ani tak stará jako pamatuji. A pamatuji si, že zhruba před nějakými 8 lety jsem z tohoto místa podporovala návrh na zrušení imunity, kdy jsme hovořili i o zrušení trestně právní imunity. Přestupkové. Děkuji za nápovědu, ano. Přestupkové imunity. A říkala v té době, že jsem 50 let nepotřebovala žádnou imunitu a že si myslím, že bych ji neměla potřebovat ani nadále. V této chvíli musím toto zopakovat s tím rozdílem, že musím říct, že téměř 60 let jsem imunitu nepotřebovala. Ale i tenkrát jsem hovořila o tom, že přece jenom může být jakási obava nejenom o to, že budeme-li měnit Ústavu takto po částech, jak o tom mluví paní senátorka Paukrtová, může dojít skutečně k tomu, že Ústava ztratí neřkuli svého ducha, tak svoji soudržnost, ale také může být obava z toho, že můžeme být jako členové Parlamentu šikanováni mocí výkonu. Ale pokud by se něco takového mohlo stát, tak zřejmě ta šikana nebude zaměřena jenom na členy Parlamentu, ale byla by zaměřena nabubřelosti výkonné moci zřejmě proti občanům a pak bude dobře, pokud něco takového pocítíme my jako členové Parlamentu první na své kůži, protože na nás je vidět. A my bychom tedy neměli nic takového dopustit. Já tedy proto podporuji tento návrh, věřím tomu, že napomůže jednak transparentnosti celé politické scény, že ale také napomůže zvýšení důvěry mezi oběma komorami Parlamentu a občany této země.

Protože bez důvěry mezi občany a mezi těmi, které si zvolili a kteří musí hájit jejich zájmy, nemůže demokracie jako taková fungovat. Děkuji tedy a jsem ráda, že se konečně po těch 10 letech našla ústavní většina. Věřím tomu, že se najde i zde v Senátu Parlamentu České republiky a imunita bude v takové míře pro nás, v jaké je to běžné v civilizovaných zemích. Věřím, že Senát Parlamentu ČR tento návrh podpoří. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii