Hašek: Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády

09.03.2012 9:52

Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

Hašek: Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Takový výhled mají obsahovat interní analýzy a scénáře, které směřují na stůl ministra vnitra Jana Kubiceho. Jako předseda Asociace krajů ČR i hejtman Jihomoravského kraje, jsem takovými úvahami v resortu Ministerstva vnitra zděšen a vážně znepokojen, protože znamenají fakticky významné snížení funkčnosti Integrovaného záchranného systému ve všech regionech ČR a mohou ohrozit bezpečnost našich občanů. Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území. Ministr vnitra, který připustí rezignaci na zajištění základní bezpečnosti občanů a dostupnosti policie a hasičů, by měl sám rezignovat, pokud nedokáže vlastní resort a jeho fungování obhájit a zajistit. Protože hejtmani spoluzodpovídají za Integrovaný záchranný systém v regionech a v době krizových situací, např. živelných katastrof, jej řídí, požaduji co nejdřívější jednání ministra vnitra, policejního prezidenta a ředitele Hasičského záchranného sboru ČR se všemi hejtmany, kde budeme seznámeni s aktuální situací i se skutečnými záměry budoucnosti Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR jako klíčových složek Integrovaného záchranného systému ve všech regionech ČR v příštích letech. Zároveň žádám ministra vnitra o poskytnutí všech připravovaných podkladů a analýz, na základě kterých má být rozhodováno o budoucnosti bezpečnostních sborů v resortu Ministerstva vnitra ČR.

Zdůrazňuji, že zájmem hejtmanů je zajištění bezpečnosti občanů ve všech regionech a dobře fungující Integrovaný záchranný systém, včetně Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR.

 Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…