Hönig (SPOZ): Krize vládnutí, nedisciplinovaná vláda korupce a byznysu

22.04.2012 12:45

Těžko reagovat na dění ve vládě. Cokoliv vládní představitelé řeknou, za půl hodiny už neplatí, co se děje ráno, odpoledne už je jinak.

Hönig (SPOZ): Krize vládnutí, nedisciplinovaná vláda korupce a byznysu
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

A není to otázka jen posledních dnů, ony zmiňované vládní krize trvají souvisle již téměř od vzniku koalice. „Protikorupční vláda“, jak se nazývá, se od počátku hádá kvůli evidentně korupčním kauzám pánů Drobilů, Vondrů, Bártů, Kocourků, Bémů atd. Tato „vláda rozpočtové odpovědnosti“ se obviňuje i kvůli zmařeným evropským dotacím (na více ministerstvech než jen exDobešově) a provádí místo reforem jen tupé škrty.

Takřka od počátku jsme svědky boje i vzájemného vydírání koaličních stran. Většinu své energie vynakládá jen na řešení vlastní nedisciplovanosti (i uvnitř vlastních stranických řad).  VV neustále vyhrožovaly odchodem z vlády, TOP09 vyzývala odchodu z vlády koaliční ministry, ODS raději mlčí a tiše přihlíží, co za „materiál“ má i ve vlastní straně.

Nově došlo k dalšímu oslabení odchodem paní Karolíny Peake a ostatních z Věcí veřejných. Paradoxně je však přijímáno s nadšením vládní ODS a TOP09, protože VV jim už dlouho „pily krev“. Nyní pár „charakterních VVjedinců“ zjistilo, že jsou již v mrtvé straně, u které se stále více prokazuje účel vytvořit na pohled líbivé uskupení kvůli ovládnutí českého byznysu (jehož prostředí však zákonitě znali i před volbami). Sami se takové nálepky nejlépe zbaví, když na stranu, která je dostala do sněmovny, začnou veřejně plivat. Stejně jako po roce 1989 většina komunistů s mocenským máslem na hlavě začala tehdejší systém odsuzovat, aby mohli být součástí nového zřízení.

Na poslanecký mandát však nikdo rezignovat nechce, protože nezařazení exVVéčkáři budou teď jazýčkem na vahách většiny v Poslanecké sněmovně a sakra cení, protože udržet se u moci je více než důležité. Nehledě na to, že koaliční ODS a TOP09 se spíše dohodne s jedinci než celou „byznysstranou“ …proto i řeči koaličních politiků o čestnosti paní Peake apod. ODS si je vědoma, že by v případě předčasných voleb nevládla, Věci veřejné by se do sněmovny nedostaly (a už vůbec ne nezařazení) a TOP09 se musí pomalu sbližovat s ČSSD, která aspiruje na vítězství v příštích volbách a potřebuje partnera.

Co již delší dobu sledujeme, není vládní krize, ale bohužel krize vládnutí v naší zemi!

Ing. Vladimír Hönig, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.