Hönig (SPOZ): Upadající národní vzdělanost a uvědomění

15.05.2012 4:30

Oslavili jsme výročí konce druhé světové války. O tom, jaký význam má tento den z hlediska naší státnosti, není pochyb.

Hönig (SPOZ): Upadající národní vzdělanost a uvědomění
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Na pochybách však jsou výsledky každoročních průzkumů k tomuto dni, kdy většina respondentů ani neví, čím je tento den významný. Navzdory tomu, že mají pracovní volno.

Z toho je i patrný naprostý nezájem o národní dějiny. A to i v případě 28.října. Národní minulost se stala jen zmínkou v hodinách dějepisu základních a středních škol …a tím to končí. Snad jedině pár nadšenců pokročilého věku toto datum slaví tím, že si hraje na americké vojáky, vypadající spíše jako z televizního seriálu M*A*S*H.

Pokud má mít naše vlastní uvědomění budoucnost a neztrácet se neustále v kulturních vlivech, nejdříve Svaté říše římské, později Rakouského císařství, dále SSSR a dnes především amerických filmů, je zapotřebí vlastní identitu vytvářet již na půdě vzdělanosti. Právě tam zaostáváme. Koneckonců právě Spojené státy americké patří k těm, komu jsou vlastní dějiny primární, kde panuje hrdost nejen na svoji vlajku, hymnu, ale i identitu, kterou umíme pocítit pouze díky úspěchu našich hokejistů.

Smutné je, že pokud by měla některá z parlamentních stran či jedinci o takovou výchovu zájem, dostali by okamžitě nálepku radikálů, xenofobů, nacionalistů a podobných osočení, které může v tomto kontextu vyslovit jen hlupák. Jak by potom častovali naše národní obrozence či otce zakladatele dřívějšího Československa…

V protikladu ke globální a multikulturní výchově, vlastní kulturní výchova na našich školách zaostává. Národ, který nezná svoji minulost, nemá budoucnost a není se pak čemu divit, když před ostatními bude ohýbat hřbet.

Ing. Vladimír Hönig, Ph.D., vedoucí odborné komise SPOZ pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy, místopředseda Krajského výboru SPOZ Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (ANO): Hřib způsobuje chaotickou situaci. Nejvíc bude trpět Praha

12:16 Prokop (ANO): Hřib způsobuje chaotickou situaci. Nejvíc bude trpět Praha

Zdeněk Hřib nabízel radním dvě možnosti volby, ani jedna z představených variant ovšem nebyla dostat…