Hulinský (ČSSD): A co paralympici?

03.06.2013 7:23

Poslanci Věcí veřejných předložili návrh zákona o zvláštním příspěvku zasloužilým reprezentantům, kteří získali medailové ocenění na olympijských hrách. Jako mluvčí za oblast sportu bych se chtěl k tomuto návrhu vyjádřit a sdělit své stanovisko.

Hulinský (ČSSD): A co paralympici?
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Na úvod si dovolím poznámku, že tato aktivita není zdaleka první v této oblasti. Již v roce 2007 byl předložen obdobný návrh, který nebyl přijat. Ten, na rozdíl od současného, obsahoval ocenění sportovců v podobě přiznání zvláštního příspěvku (renty) ve výši 20 000,-Kč, ne dorovnávání důchodů osobě, jejíž důchod nedosahuje výše průměrného starobního důchodu zjištěného podle údajů České správy sociálního zabezpečení ke dni podání žádosti o zvláštní příspěvek.
 
Navrhovaná úprava předpokládá zatížení státního rozpočtu v řádu jednotek miliónů korun ročně. Návrh z roku 2007 předpokládal zatížení státního rozpočtu ve výši cca 27 milionů Kč.
 
Dnes jsme však v roce 2012. Diskuse se dávno posunula a je zapotřebí uvažovat v širších souvislostech.
 
Jsem přesvědčený, že v návrhu zcela chybí zástupci paralympiků. Je to správně? V návrhu měly být cílové skupiny. Samotný fakt, že se podpora zúžila na dorovnání příspěvku na úroveň průměrného důchodu, je dle mého názoru nedostačující a prezentování takové podpory jako formy ocenění celoživotní reprezentace České republiky a všech obětí, kterých se musí vrcholový sportovec vzdát, i nedůstojné.
 
Tímto návrhem zákona se zabývala i Legislativní rada Českého olympijského výboru, která dospěla k závěru, že podporuje návrh zákona, který obsahuje fixní výši příspěvku, a současný návrh odmítá.
 
Věřím, že dojde ke korektní spolupráci a komunikaci jak na úrovní Parlamentu, tak na úrovni partnerů ze sportovního prostředí. Jde přece o určitou formu poděkování lidem, kteří reprezentovali naší vlast a nyní jsou ne vlastní vinou v tíživé situaci, kdy mnoho z nich opravdu pobírá důchod na té nejnižší hranici. To se samozřejmě ještě víc dotýká handicapovaných sportovců.
 
Závěrem bych rád sdělil, že je v současné době připravován nový návrh zákona o příspěvku zasloužilým reprezentantům, a to v úzké spolupráci s přirozeným partnerem – Českým olympijským výborem. Velmi bych uvítal, kdyby předkladatelé návrhu z Věci veřejných, ale i z dalších parlamentních stran, podpořili tvorbu nové podoby i vlastní schválení, neboť se domnívám, že jde o věc, která by měla být přijata v co nejširším záběru politického spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…