Hulinský (ČSSD): Za čerpání evropských fondů by měly padat

19.04.2012 15:21

Vyjádření k informace o vyhodnocení rizik operačních programů.

Hulinský (ČSSD): Za čerpání evropských fondů by měly padat
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) předložilo vládě materiál s názvem Souhrnná informace o vyhodnocení rizik operačních programů s dopady na státní rozpočet. Z tohoto materiálu vyplývá několik zásadních zjištění, které jsou doslova obžalobou vlády Petra Nečase v oblasti čerpání evropských fondů. Jestliže Nečasova vláda ztratila ze svého názvu „vláda rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí“ právě ten boj s korupcí, může si po dnešku škrtnout i onu proklamovanou „rozpočtovou odpovědnost“. Zatnout svojí neschopností do státního či veřejného rozpočtu sekeru v hodnotě 32,6 miliard Kč, to věru s rozpočtovou odpovědností nemá nic společného.

Z materiálu navíc vyplývají i potenciální rizika neproplacení dalších stovek miliard korun, které pak budou chybět ve státním rozpočtu. Souhrnně tak může ČR přijít až  o 296,6 miliard Kč! Jedná se o součet dosud buď necertifikovaných či dosud neproplacených prostředků, a také prostředků, u nichž byly prostředky vyplaceny neprávem, anebo jsou zasaženy nesrovnalostí. Jedná se o projekty, které byly předfinancovány z národních zdrojů a částka tak byla vyplacena příjemcům.

Na celé věci je zarážející jedna podstatná věc: jak je možné, že MMR jako Národní orgán pro koordinaci celé pomoci ze strukturálních  fondů  nepřišlo na tyto problémy včas a neodstranilo je tak, aby k takovému obrovskému riziku a ztrátám pro státní a veřejné rozpočty nedošlo? I z výroků evropských komisařů, kteří nedávno navštívili Českou republiku, totiž vyplynulo, že o systémových problémech s čerpáním fondů byli čeští úředníci ze strany EK včas a s předstihem informováni.

Přitom ještě v lednu tohoto roku v reakci na moji kritiku ministerstvo odpovědělo, že rizika tu sice jsou, ale odhalí je dobře nastavený systém kontroly a auditu? Cituji z tiskové zprávy MMR: „Navíc je podle ministra Kamila Jankovského potřeba mít neustále na paměti, že systém financování evropských fondů funguje v ČR na principu tzv. předfinancování. Projekty jednotlivých příjemců ČR předfinancovává ze svého rozpočtu a teprve následně v pravidelných cyklech předkládá k proplacení do Bruselu. A právě v tomto bodě české kontrolní mechanismy odhalí absolutní většinu problematických žádostí o evropské peníze a vrátí je zpátky.“

Z těchto vět je naprosto zřejmé, že tu někdo selhal. A že zde došlo k  selhání ze strany vlády, MMR jako centrálního orgánu koordinace, MF , které je odpovědné za audit a kontrolu a také všech řídích orgánů jednotlivých operačních programů. Toto bude mít negativní dopad nejen na čerpání evropských fondů, ale také na státní a veřejné rozpočty. Je proto nutné urychleně nejen napravit chyby, které se staly, ale vyvodit i konkrétní odpovědnost vůči úředníkům, kteří tento stav způsobili. Bez vyvození odpovědnosti je totiž velmi pravděpodobné, že se chyby budou opakovat i v budoucnosti a celý Harmonogram plnění Akčního plánu pro zlepšení řízení a kontroly v rámci strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, který ministr Jankovský bude projednávat s EK, je jen „ plácnutím do větru“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hulinský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…