Jarolím (VV): Mají se z církevních restitucí platit podivné závazky církví?

08.10.2012 14:24

Podle místopředsedy Věcí Veřejných Tomáše Jarolíma toto nebezpečí potenciálně hrozí! Soudí tak podle kauzy, na které pracuje a která se dotýká pravoslavné církve.

Jarolím (VV): Mají se z církevních restitucí platit podivné závazky církví?
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Pravoslavná církev v Českých zemích je spolumajitelkou společnosti IKONOSTAS s.r.o., kde má podíl ve výši 51%. Jedním z dvou dalších podílníků je také s 25% MUDr. Barták známý z kauzy násilí a sexuálního obtěžování svých asistentek. Zástupcem pravoslavné církve a v této společnosti a osobní přítel Bartáka je metropolita a arcibiskup Pravoslavné církve Kryštof (pod svým občanským jménem Radim Pulec). Na Jarolíma se obrátili zástupci církve, kteří mají obavu, zda hospodaření Ikonostasu s.r.o. je v pořádku. Existuje důvodně obava z toho, že v prospěch této společnosti byly vystaveny směnky v hodnotě desítek milionů korun. Takovéto směnky dostávají reálnou hodnotu ve chvíli, kdy by pravoslavná církev získala po církevních restitucích několik miliard korun.

 „Ano, o tomto podezření vím,“ odpovídá Jarolím na přímý dotaz, „a připravuji podnět k prošetření jak na ministerstvo kultury, tak na NKÚ ohledně hospodaření Pravoslavné církve v českých zemích a její dceřiné organizace.“ Zároveň nevyloučil spojení těchto aktivit s reakcí metropolity-arcibiskupa Kryštofa na kandidaturu litoměřického duchovního této církve a kritika spojení církve s firmou Ikonostas M. Krupici, jako nezávislého do krajského zastupitelstva. Metropolita M. Krupicovi doporučil, aby s pokorou svou kandidaturu zvážil. Vzhledem k jasné církevní hierarchii se takové doporučení rovná nařízení. Jednání nejvyššího představitele pravoslavné církve je o to víc zarážející, že v minulosti mu vůbec nevadilo velmi kontroverzní angažmá teplického duchovního této církve E. Freimanna v teplickém městském zastupitelstvu. Tento duchovní byl již přitom dvakrát odsouzen církevním soudem, jemuž M. Krupica předsedá, za porušení církevních kánonů a v obou případech byl metropolitou Kryštofem omilostněn. S tímto jeho jednáním korespondují i jeho všeobecně známé a doložitelné široké vazby s rozporuplnými osobami jako je již zmíněný MUDr. Barták nebo teplický Ing. P. Benda (vystupoval jako poradce metropolity pro sociální otázky) či přímo osoby ze severočeského podsvětí jako p. Macháček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…