Jarolím (VV): sKarta skončí katastrofou. Odvolejte Drábka

28.08.2012 5:41

Drábkova sociální karta bude mít katastrofální následky a je daleko horší než Dobešův zpackaný registr vozidel. Ohrozí desetitisíce příjemců státních dávek exekucí!

Jarolím (VV): sKarta skončí katastrofou. Odvolejte Drábka
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

 

Katastrofální situaci pro desítky tisíc lidí může přinést nastavení systému plateb přes tzv. S-kartu vytvořenou MPSV.  Každá S-karta má na sebe navázaný tzv. technický bankovní účet, který do konce roku podléhá ze zákona exekučním nárokům.  V důsledku to znamená, že při souběhu státních dávek a exekucí, což se v současnosti týká velké části obyvatel v naší zemi, exekutoři mají novou možnost vymoci své pohledávky ze sociálního (tzv. technického) bankovního účtu.
 
Desetitisíce lidí se tak mohou ze dne na den a na dobu několika měsíců dostat do totální platební neschopnosti. Nebudou mít ani na základní životní potřeby, které jim měly být alespoň částečně hrazeny z prostředků státní sociální podpory, na jídlo, ani na bydlení, léky či ošacení. Prostě ani korunu!
 Vyplývá to z oficiálních stanovisek, které jsem na základě zákona 106 obdržel jak od MPSV, tak od České spořitelny a.s., která spravuje S-karty a jejich účty! (viz příloha) 
 
Ministr Drábek rezolutně takovou situaci popírá a ohrazuje se termínem „zvýšená ochrana“ účtu a také novelou občanského soudního řádu, která toto řeší!  Stejnou argumentaci použil i při našem osobním setkání před více než půl rokem v jeho ministerské kanceláři, kdy jsem ho důsledně na možné nebezpečí exekucí upozorňoval!
 
Odpověď České spořitelny však mé obavy jako více než opodstatněné potvrzuje. Tedy pan ministr Drábek buď neví, co prosadil, a nebo to prosadil záměrně. Zmíněná novela občanského soudního řádu totiž platí až od roku 2013 a „zvýšená ochrana“ u bankovního účtu legislativně a technicky neexistuje, jak je zřejmé z přiložených dokumentů! Tímto termínem je totiž myšlena jen dohoda banky s exekutorskou komorou. Ta bohužel nic neřeší, neboť se v ní říká, že banka nebude reagovat jen na první žádost. Na druhou žádost musí reagovat a ze zákona vyhovět.
 
Katastrofální důsledky nechci ani domýšlet, nicméně jsou dílem přímo ministra Drábka, kterého jsem na možnou nepřijatelnou situaci a vážné nebezpečí dopředu a osobně upozorňoval ještě před přijetím zákona o jednotném výplatním místě. Stejně tak byl o celé situaci detailně a předem informován poslanec Martin Vacek, který je předsedou sociálního výboru. Stejně tak nereagoval náměstek ministra Drábka Jan Dobeš (bratr ministra dopravy), zpravodaj odborné sociální komise VV. Ani ten na podněty nijak nereagoval a nechal celý takto formulovaný zákon o tzv. jednotném výplatním místě projít legislativním procesem!

Tomáš Jarolím
místopředseda Věci veřejné pro boj s korupcí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.