John: Bude osekaná státní správa efektivnější?

24.11.2012 6:31

Vláda chce šetřit na ministerstvech. Povede to ale k tomu, aby státní správa konečně pracovala tak, jak má? Ptá se poslanec a předseda VV Radek John.

John: Bude osekaná státní správa efektivnější?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Česká státní správa je černá díra na peníze. Před časem vláda pověřila ministerstvo vnitra, aby vypracovalo analýzu o úrovni veřejné správy i ústřední státní správy. Její výsledky byly podle Radka Johna šokující. „Speciální komise zjistila, že samotná ministerstva často nevědí, které agendy vlastně v rámci svého úřadu vykonávají, jestli jsou k tomu ze zákona oprávněná a zda jsou tyto činnosti vlastně  třeba. O tom, že by věděla, jestli stejné věci nedělá i někdo jiný, už vůbec nemůže být řeč,“ komentuje předseda VV.

Ministerstva sice na příkaz vlády sepsala, kde chtějí uspořit, podstatná otázka ale stejně zůstává. „I když rozprodají zbytný majetek, zruší nepotřebné úřady, propustí řadu zaměstnanců a efektivněji naloží i s IT službami, aby ušetřila 12 miliard, jak dostala za úkol, stále není jasné, jestli to povede ke zefektivnění státní správy,“ reaguje na zprávu Hospodářských novin Radek John.

„Máme téměř pět stovek organizací státní správy. Výdaje na provozní činnost tohoto státu se šplhají do těžko představitelných výšek. I kvůli tomu, že byly naše úřady schopny uspořit jen naprostý zlomek oproti  tomu, co utratí, se zvyšuje DPH v příštím roce na 15 a 21 %,“  dodává Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.