KSČM: Legitimita vlády na nule – řešením mohou být jen volby

23.04.2012 13:53

Stanovisko přijaté 19. zasedáním Ústředního výboru KSČM.

KSČM: Legitimita vlády na nule – řešením mohou být jen volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

KSČM považuje současnou situaci v České republice za velice vážnou. Další setrvání Nečasovy vlády u moci je neúnosné pro většinu občanů a český stát.
 
Odchod ministrů a dalších poslanců pod vedením Karolíny Peake ze strany Věci veřejné není, jak se vzápětí ukázalo, prioritně motivován neochotou dál pracovat ve straně, která se stala symbolem korupce v České republice, a stylem politiky Věcí veřejných. Nejde ani o návrat k programu Věcí veřejných, v němž lidem slibovali boj proti korupci a naplnění přímé demokracie, včetně možnosti celostátního referenda.  Jde jim především o udržení dnešní pravicové vládní koalice u moci za každou cenu. S tímto cílem má vzniknout i nová strana, hned v počátku označená jako „fanklub“ Nečasovy vlády. To je ostudné. Znamenalo by to mít opět ministry, kteří nemají žádný vztah k politickému programu, za který kandidovali. To zcela zásadně mění politickou situaci. Jestliže dříve byla legitimita vlády zpochybněna jejím postupem proti zájmům velké části občanů, pak nyní je již na nule.přímé demokracie, včetně možnosti celostátního referenda. To zcela zásadně mění politickou situaci. Jestliže dříve byla legitimita vlády zpochybněna jejím postupem proti zájmům velké části občanů, pak nyní je již na nule.
 
KSČM očekává, že premiér Petr Nečas sám nastolí otázku důvěry ve svou vládu na nejbližším jednání Poslanecké sněmovny. Stavět důvěru vládě na troskách strany, jejíž někteří poslanci jsou trestně stíhaní a odsuzovaní, je nepřijatelné a žádnou „bezpečnou většinu“ to neposkytuje.
 
Ve chvíli, kdy je legitimita vlády nulová, považuje KSČM vyhlášení předčasných voleb za jediné možné řešení. Každé jiné řešení by jen prodlužovalo agónii.
 
Představitelé KSČM opakovaně vyjádřili podporu protestním akcím, které vyhlásily proti politice současné vlády odbory. Sobotní veřejná demonstrace odborů a občanských iniciativ podpořená politickou opozicí překonala téměř trojnásobně původní odhady účasti. Protest více než 120 000 demonstrantů se stal dosud největším vyjádřením nesouhlasu s vládní politikou od listopadu 1989. Svou přímou účastí ho podpořily i tisíce členů a sympatizantů KSČM.
 
Komunisté budou i nadále podporovat pracující, odbory, občanské iniciativy v obhajobě jejich oprávněných zájmů a Ústavou zaručených práv. Slova premiéra Petra Nečase o zneužití protestů občanů ze strany KSČM a ČSSD pak považujeme za zcela nepřijatelná. KSČM pouze dala najevo svůj trvalý postoj proti současnému způsobu vládnutí, který opakovaně vyjadřuje na veřejnosti, v médiích i na půdě parlamentu. Slova premiéra vnímáme jako projev bezmoci, neboť sobotní mohutný protest občanů vládnoucí pravici ukázal, že její manipulace už na občany nepůsobí.
 
Vyzýváme premiéra Nečase, aby bez zbytečných průtahů inicioval usnesení k rozpuštění Poslanecké sněmovny a umožnil tak konání předčasných voleb. Vláda by rovněž měla podat demisi a zastavit tak další destrukci české ekonomiky a cílené snižování životní úrovně většiny obyvatel České republiky, které svou každodenní politikou způsobuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…