Kádner (VV): Nový RUD je obce skoro likvidační

09.01.2013 12:49

David Kádner jednal se starosty postižených obcí RUD!

Kádner (VV): Nový RUD je obce skoro likvidační
Foto: veciverejne.cz
Popisek: David Kádner

Na půdě Senátu PČR v Černínském salónku se poslanec David Kádner, iniciátor pozměňovacího návrhu, který by kompenzoval znevýhodněné obce novým RUD setkal s některými starosty postižených obcí, kterých se toto znevýhodnění týká.

Rozpočtové určení daní (RUD) má obcím přinést více peněz do městské kasy. Ne všechny obce získají ovšem peníze navíc. Konkrétně 58 obcí z RUD vypadlo tím způsobem, že rozlohou katastru a přepočtem obyvatel nesplňují podmínky pro zvýšení finančních toků do městské kasy. Takovým obcím budou peníze naopak kráceny. Týká se to zvláště obcí s velkým katastrem.

„Během září kdy nový RUD byl schválen v Senátu mě začali kontaktovat starostové postižených obcí. Pro zmíněné obce je tento nový RUD skoro likvidační. Snažili jsme se dovolat na Ministerstvo financí, aby se o zmíněné obce postarali. Bylo nám přislíbeno, že se bude s každou obcí jednat individuálně. Nicméně do této doby se nic takového neuskutečnilo. Pozměňovací návrh byl konzultován s MF a s některými starosty, aby tento návrh byl průchodný. Moje primární představa ovšem byla vyrovnání v stoprocentní výši“, říká David Kádner. s cílem

Pozměňovací návrh počítá s tím, že v případě, kdy dojde k poklesu veškerých příjmů menších obcí o více než 20% je stát povinen dorovnat rozdíl.

„Komunikovali jsme s Ministerstvem financí. Dali jsme pozměňovací návrh na vládu, vláda ho zamítla s odpovědí, že samozřejmě na obce nezapomněli, ale nemůžou nic dělat do té doby, než bude schválený státní rozpočet“, říká poslanec.

„Nyní budu kontaktovat Svaz měst a obcí s výsledky dosavadního jednání. Budeme se snažit dotlačit MF, aby kontaktovalo postižené obce. Obce musí mít co nejdříve jistotu s jakými příjmy mohou počítat v roce 2013. Měla by se současně otevřít otázka napravení RUDu“, uzavírá David Kádner. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.