Kalousek Paroubkovi: Vy už dnes nikoho nezajímáte a mě chtějí všichni zabít

19.12.2012 20:32

Projev na 49. schůzi PS PČR dne 19. 12. 2012.

Kalousek Paroubkovi: Vy už dnes nikoho nezajímáte a mě chtějí všichni zabít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek: Já se omlouvám, zareaguji jenom proto, abych opravdu vysvětlil, k čemu je dobrý instrument výdajových rámců, protože pan poslanec Paroubek, ve vší úctě k němu, vlastně tento význam nyní popřel. On řekl, že když mohou růst příjmy, tak mohou ekvivalentně tomu rozumně růst výdaje.

Ale právě proti této filozofii se staví filozofie výdajových rámců, která chtěla bránit tomu, že i v době růstu se dělají deficity, a nabádá země k rozpočtové odpovědnosti s tím, že nemáme jenom jedno kritérium, deficit, ale máme vedle toho ještě i výdajový rámec.

A pokud příjmy rostou víc než předpokládáme, tak je nemůžeme tak, jak bylo a je a asi vždycky bude přáním pana poslance Paroubka, promítat do výdajů, ale musíme je používat k likvidaci deficitu. Proto je tak strašně důležitý stacionární pojem výdajových rámců. Jinak nemá smysl, jinak ho tam nemůžeme dávat.

Nechci ohřívat staré vzpomínky, jenom bych rád připomněl, že v té době, kdy jste mě úspěšně válcoval a blahopřeji vám k tomu, podporován marťanskými voji, tak tohle byl jeden z důvodů, proč už jsem nebyl předsedou rozpočtového výboru. Ale to nic nemění na faktu, že z roku 2006 na rok 2007 jakákoli vláda, teď neříkejme Paroubkova, vláda České republiky navrhla Poslanecké sněmovně rozpočet na rok 2007 o 56 mld. vyšší než ji k tomu opravňoval zákon a tento instrument výdajových limitů. Proto tady o tom mluvím, aby bylo zřejmé, proč je to tak důležité.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Paroubek chce tady také reagovat. Jsme v rozpravě, tak je to samozřejmě možné, prosím.

Poslanec Jiří Paroubek: Já se už nechci věnovat této problematice. Spíš se vás zeptám, k čemu vlastně vedlo dodržování rozpočtových rámců za posledních šest let. Jaký byl hmatatelný výsledek? O kolik jste snížili státní dluh? Řekněte mi to.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá rozprava a pan ministr Kalousek se do ní hlásí. Takže prosím.

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek: Jako člověk pravidelně verbálně lynčovaný za tzv. zvyšování daní, tak dodržování výdajových limitů umožnilo vládě Mirka Topolánka i vládě Petra Nečase tahat lidem z kapes zhruba o 80 mld. ročně méně a zhruba o 160 mld. ročně méně než si přeje budoucí opozice a o 80 mld. méně než to dělaly vlády předcházející. To je ta druhá strana vaší kritiky, když nás kritizujete za zvyšování daní, tak když nás chvíli nezkritizujete za zvyšování daní, tak nás kritizujete za to, že jsme podsekli příjmy státního rozpočtu. Ano, dodržování výdajových limitů a úsporná politika státu nám umožnila tahat pracovitým lidem z kapes o 80 mld. ročně méně než to dělaly vlády před námi. A to jsem přesvědčen, že významným způsobem přispělo i k tomu, že následky ekonomické krize nebyly zdaleka tak dramatické pro Českou republiku jak by bylo, kdyby byly dušené vysokými přímými odvody. A to už se dostáváme do úplně jiné diskuse.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ještě jednou pan poslanec Paroubek.

Poslanec Jiří Paroubek: Výsledkem téhle té fiskální a hospodářské politiky je to, že složená daňová kvóta v příštím roce proti roku 2006 vzroste o 0,7 % a současně pokud jde o ukazatel zadlužení k hrubému domácímu produktu, tak ten se zvýší z 28 % a něco k 45 % na konci tohoto roku.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a na to musí ministr financí také reagovat. Prosím tedy, máte slovo.

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek: Můžu být trochu osobní, pane poslanče, já vám řeknu ještě...

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No, to úplně nejde jako, abyste takhle přímo osobně.

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek: Můžu, pane místopředsedo, ministr může. I kdybych nemohl, tak pan poslanec Paroubek mi to teď odpustí. Já teď budu trochu osobní a řeknu důsledky toho pro nás dva. Ty důsledky jsou takové, že vy už vlastně dneska nikoho nezajímáte, mě chtějí všichni zabít a asi se jim to povede. A všechno to rozštípne Bohouš Sobotka, který nikdy o ničem nerozhodoval, jenom vás poslouchal.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano,pan poslanec Paroubek bude také reagovat.

Poslanec Jiří Paroubek: Myslím, že je to hezký bonmot a myslím, že jsme to mohli takhle uzavřít. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě