Klasnová: Johnovo rozhodnutí a důvody

04.11.2012 21:26

Plně chápu, že rozhodnutí Radka Johna vrátit se k novinařině, aniž by chtěl pustit poslanecký mandát, vzbudilo takové pozdvižení.

Klasnová: Johnovo rozhodnutí a důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Je to skutečně nestandardní věc. Ale jinak, než nestandardním způsobem, se s nestandardní českou politikou bojovat nedá. Novináři i politologové, ba i politici sami, přiznávají napojení politických stran na zákulisní podnikatelské skupiny, na různé kmotry. NKÚ i BIS upozorňují na vývod peněz ze státních institucí do nejrůznějších struktur, skrytých za akcie na doručitele, za nimiž mnohdy stojí aktivní politici.

Připomínám, že Věci veřejné jako jediná strana požadují rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ i na podniky typu ČEZ (o němž vicepremiér Schwarzenberg loni bezelstně prohlásil, že přece všichni vědí, jak ČEZ platí politickým stranám). Věci veřejné jako jediné navrhují naprosté zrušení anonymních akcií, navrhujeme povinné přiznání zdaněného majetku nad určitý limit, a to včetně peněz i nemovitostí za hranicemi České republiky, čímž chceme zlikvidovat výhodnost a neprůhlednost účtování v daňových rájích.

Připomínám i výrok předsedy Senátu Milana Štěcha z loňského podzimu pro deník Právo, podle nějž musel Radek John opustit funkci ministra vnitra proto, že reálně hrozilo, že dostane vysoce postavené politiky do tepláků. I bez Johna se však policie pod novým policejním prezidentem Petrem Lessym nadechla a začala skutečně stíhat i politiky z těch nejvyšších pater. Mnohé z nich to viditelně zneklidnilo. V červenci řekl například ministr Kalousek, že vyšetřovatelé Vlasty Parkanové budou odstíháni - a za pár týdnů byl přímo policejní prezident zcela nedemokraticky "odstřelen", stíhá jej GIBS, nahradil jej partner Jany Černochové, členky bezpečnostního výboru. Proč toto nevzbudilo u médií takové pozdvižení?

Etika

Věci veřejné čelily mnoha útokům, mnoha z nich podlehly, ale stále ještě nejsou zlikvidovány. Naše politická možnost házet písek do korupčního soukolí české politiky je však samozřejmě výrazně omezena. Proto chápu Radka Johna, když chce to soukolí zadrhnout i pomocí své původní profese - novinařiny.

Chápu také, že vládní strany jsou tolik proti Johnovu angažmá. Zaprvé - jeho náhradníkem ve sněmovně by byl Kamil Jankovský, přeběhlík, nyní se hlásící k LIDEM a otevřeně podporující vládu - vládu, která potřebuje zoufale každý poslanecký hlas. Zadruhé - když takový Petr Gazdík požaduje odvolání Radka Johna z Bezpečnostního a Mandátového a imunitního výboru, i redaktorka se jej ptá, zda se TOP 09 prostě nebojí toho, co vše by mohl John zveřejnit. Zde ovšem upozorňuji, že Radek John je vázán tajemstvím, a pokud zveřejní cokoli tajného, vystavuje se hrozbě trestního stíhání. Kauza Petra Lessyho přitom ukazuje, jak jednoduché je najít důvod... A na druhou stranu si uvědomme, je několik novinářů, kteří roky beztrestně publikují například fakta z utajených policejních spisů – a nejen že to nikomu nevadí, naopak jsou za to adorováni. Proč tedy neadorovat Radka Johna, který se odhodlal psát natvrdo o věcech z nejvyšších pater politiky?

Ano, uznávám, že z hlediska čisté, objektivní novinařiny není Johnovo rozhodnutí zcela etické. Ale čistá novinařina v Česku dávno neexistuje, novináři jsou běžně členy politických stran či přecházejí volně hranici mezi novinařinou a PR. Navíc, například právě časopis Týden vedl po renomovaném Karlu Hvížďalovi šéfredaktor superbulvárního Spy Dalibor Balšínek, což bylo také vysoce nestandardní - a ještě nestandardnější byl pak přestup Balšínka do vedení seriozních Lidových novin a představenstva domu Mafra. Těmito přestupy se ale novináři nezabývají, protože by šli sami proti sobě.

O post předsedy VV již nebude Radek John usilovat, za pár týdnů zvolí členové strany nového šéfa. A o jeho působení ve výborech se samozřejmě budeme ještě bavit na poslaneckém klubu. Z hlediska boje proti politicko-mafiánským strukturám je však Johnovo rozhodnutí pochopitelné a doufám, že se do budoucna ukáže jako vysoce prospěšné.

Střet zájmů

Pokud se hovoří o střetu zájmů, ten vidím sama úplně jinde. Firmy, které získávají státní zakázky, přičemž jsou vlastněny aktivními politiky. Politici, kteří jsou členy - dobře placenými - dozorčích rad spřátelených podniků. Státní molochy, z nich peníze tečou zavedeným politickým stranám a jejich představitelům. Věřím, že právě o tom bude chtít Radek John psát.

Je spousta poslanců, kteří ke své práci vykonávají další zaměstnání – a začít bych mohla u souběhu funkcí ministrů vlády. John bude mít pouze autorskou smlouvu, jeho texty budou standardně podléhat redakční editaci.

Nepovažuji za šťastné propojení s panem Soukupem, na druhou stranu – takový pan Bakala vlastní Hospodářské noviny a Respekt, přesto jsou oba tituly považovány i nadále za objektivní. Mimochodem, proč nikomu nevadilo, že Týden a Instinkt vlastnil Sebastian Pawlowski, podnikatel úzce spjatý mimo jiné s pražským magistrátem? A to nejen tím, jak nevýhodně si radnice pronajímá Škodův palác. Sama jsem kvůli vyrovnání Prahy 1 s Pawlowským podala tretsní oznámení – ale šlo o pouhých 70 milionů, takže se pro tuto kauzu média příliš nenadchla...

Největší zlo?

Hysterii pana Kalouska v kauze vyšetřování letounů Casa viděl na počátku prázdnin celý národ v přímém přenosu. Lessy je odstřelen, o vyšetřování Parkanové nevíme ani slovo, Dalík je za miliardové pandury vyšetřován na svobodě a byl mu ponechán pas, Gross nevysvětlil kšeft za desítky milionů a dál žije spokojeně i ve svém floridském bytě, paní Paroubková přijímala miliony pro nefunkční nadaci, pan Sobotka si z údajných poslaneckých náhrad postavil dům, ministr obrany Vondra stále nepřijal zodpovědnost za kauzu Promopro, exministr Drobil po kauze úplatků, oznámených Liborem Michálkem, dál zastává nejvyšší funkce v ODS a jeho poradce Knetig, který byl i na výplatní pásce Lesů ČR, stále není souzen. Kde je opencard, kde je izip, kde jsou zisky z pražských lístků na tramvaje?

Pan Drábek naprosto ojediněle zprivatizoval sociální dávky, když přiklepl 98 % jejich výplat České spořitelně, premiér mění slovo ze dne na den, aby ustál svou pozici, vláda funguje jen díky přeběhlíkům – bohužel z našich řad – ale to padá na hlavu vlády, že jí jsou LIDEM dobří a že sám premiér obvolával poslance z jiného klubu, zda se nechtějí oddělit. Na Lesy ČR a kontrolní závěr NKÚ sama upozorňuji několik měsíců, proč vláda nekoná. Zpráva o tom, že SŽDC vyplatila 12 miliard Českým drahám za majetek, který ČD dostaly zdarma od státu, taky skoro zapadla. A největší zlo v Česku má být John, který se vrací do médií?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…