Klasnová: TOP 09 a ČSSD na Praze 1 rozhazují

03.12.2012 20:00

Koalice TOP 09 a ČSSD na Praze 1 jako by hospodařila s neomezenými prostředky.

Klasnová: TOP 09 a ČSSD na Praze 1 rozhazují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Na konci března, před platností nového zákona o veřejných zakázkách, vypsala zakázky za téměř půl miliardy. Do těchto investic ani nebyla zahrnuta jedna zbrusu nová za minimálně 150 milionů korun, které Rada MČ přislíbila na opravu Thurn-Taxisova paláce.

Proti způsobu zadání prací přitom protestuje i Česká komora architektů, jak upozorňuje zastupitelka Kateřina Klasnová (VV). Proto byl na jednání zastupitelstva v minulém týdnu na žádost Klasnové zařazen bod, v němž by měl starosta Oldřich Lomecký vysvětlit zastupitelům veškeré okolnosti podivné smlouvy o smlouvě budoucí.

Rada Prahy 1 odsouhlasila počátkem října smlouvu o smlouvě budoucí s Anglo-americkou vysokou školou. Palác Thurn-Taxisů v Letenské ulici dostane škola na patnáct let, nájemné by měla platit devět milionů ročně. Praha 1 nicméně zafinancuje rekonstrukci paláce ve výši nejméně 150 milionů, a to škole na klíč!

Rekonstrukce a pronájem paláce von Daunů či Thurn-Taxisova byli schváleny na 16. zasedání zastupitelstva, ovšem bez souhlasu zastupitelů Věcí veřejných a Strany zelených, a to i proto, že materiály opakovaně nebyly rozdány zastupitelům v souladu s Jednacím řádem, tedy sedm dní předem. Klasnová dále upozorňuje na některé zcela nestandardní kroky ze strany radnice.

„Například návrh nájemní smlouvy má předložit nájemce, čímž se Praha 1 od počátku dostává do defenzivního postavení, zcela neobvyklého pro pronajímatele budovy, jejíž rekonstrukci dokonce hodlá sám platit!" říká zastupitelka VV. Odhadovaná cena rekonstrukce na klíč podle ní rozhodně není dobrou investicí. „Kdo zaručí, že za deset či patnáct let bude ještě nějaká Anglo-americká škola existovat a bude schopna splácet miliony nájemného ročně?" ptá se například. „Proč nejde Praha 1 obvyklou cestou, tedy zadáním rekonstrukce nájemci? A navíc se Praha 1, tedy koalice TOP 09 a ČSSD, zavázala k pokutě 650 tisíc korun za každý měsíc, o nějž by byla případně rekonstrukce na náklady městské části opožděná," vypočítává Klasnová.

Podle smlouvy o smlouvě budoucí může přitom budoucí nájemce významně do průběhu rekonstrukce zasahovat a tím ji pozdržovat, aby pak po Praze 1 mohl žádat zmíněnou pokutu.

Nestandardně proběhlo také výběrové řízení na projektové a inženýrské činnosti. Česká komora architektů konstatovala, že se jedná o neregulérní soutěž, je v rozporu s profesními předpisy a dle Profesního a etického řádu ČKA zakázala v tomto výběrovém řízení účast autorizovaných architektů.

„Na minulém zastupitelstvu k tomu starosta Oldřich Lomecký řekl, že se Komora architektů snažila vecpat do výběrového řízení. Praha 1 jim prý poslala odpověď, že argumenty Komory neuznává," říká Kateřina Klasnová. „Stanovisko České komory architektů, jež jsem včera obdržela, je však jasné: Naše závěry jsou očividně jiné než závěry pana starosty, na vyhlášené neregulérnosti soutěže se nic nemění," tlumočí zastupitelka VV. Komora architektů upozornila rovněž na to, že se nepotřebuje „někam nacpat", ale že má ze zákona povinnost dohlížet nad zakázkami tohoto typu.

„Za naprosto nepřijatelné je pak třeba považovat i zrušení veřejné zakázky „Letenská č.p. 120 – projektové a inženýrské činnosti" bez toho, aniž by veřejná zakázka byla vyhlášena znovu, tentokrát regulérně a v souladu s obecně uznávanými standardy. Rada MČ Praha 1 však 6. listopadu zrušila zadávací řízení s tím, že projektové a inženýrské práce zajistí zdarma sám budoucí nájemce, tedy Anglo-americká vysoká škola," říká Klasnová. Podle ní je zjevné, že smlouva o smlouvě budoucí jednoznačně zvýhodňuje budoucího nájemce, a to navíc v okamžiku, kdy Praha 1 jako pronajímatel hodlá věnovat ohromnou sumu minimálně 150 milionů korun na rekonstrukci paláce. Proto bude dnes o celé kauze jednat Zastupitelstvo MČ Praha 1 znovu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…