MMR: Mapy nájemného mají nové aktuální údaje

02.11.2012 17:01

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR ČR) aktualizuje Mapy nájemného o města, kde dochází ke konci regulace k 31.12.2012. Od 1.1.2013 bude nájemné deregulované na celém území ČR.

MMR: Mapy nájemného mají nové aktuální údaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Doposud deformovaný trh tak postupně nastolí rovnovážnou výši tržního nájemného.

Na základě vyhodnocení pilotního projektu „mapa nájemného“z prvního kola deregulace, bylo rozhodnuto, že na webu MMR ČR, budou doplněny údaje za Prahu a další města, ve kterých končí k 31.12.2012 regulované nájemné (dle zákona č. 107/2006 Sb). Konečný termín zveřejnění údajů je 31.11. 2012

V Mapě nájemného lze najít informativní údaje o výši obvyklého nájemného podle odhadu soudních znalců. Celkem do konce listopadu přibudou údaje za 30 obcí. U některých z nich bude poskytnuta informace o obvyklém nájemném i za jejich části. Jedná se o tzv. cenové oblasti města, tvořené seskupením katastrálních území. Pro každou obec či cenovou oblast bude v mapě nájemného zveřejněn odhad soudního znalce o výši obvyklého nájemného pro (v dané oblasti či obci) nejběžnější typ nájemního bytu.

MMR ČR zároveň upozorňuje, že mapy nájemného nemohou být informací o nájemném z konkrétního bytu a nejsou právně závazné. Dále také připomínáme, že od 1.1.2013 bude změna nájemného možná pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, nikoli tedy na základě jednostranného zvýšení pronajímatelem. Pokud k dohodě nedojde, bude možné na návrh některé ze smluvních stran podat návrh k soudu na určení výše nájemného v místě obvyklého.

Na další straně najdete přehled obcí a termín zveřejnění údajů o v místě obvyklém nájemném.


Plné znění zákona 159/1999 najdete zde.profiles title="Profily na ParlamentniListy.cz:" ids="1977" /}

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…