Pardubice: Město podpoří podnikatele, nájemné za nebytové prostory a pozemky nezvýší

16.02.2024 19:06 | Tisková zpráva

Statutární město Pardubice má v nájemních smlouvách právo jednostranně zvýšit nájemné za nebytové prostory a pozemky o průměrnou roční míru inflace za uplynulý rok. Rada města Pardubic rozhodla pro rok 2024 k tomuto kroku nepřistoupit, a tedy nezvýšit nájemné o průměrnou míru inflace za rok 2023, která činila 10,7 procenta.

Pardubice: Město podpoří podnikatele, nájemné za nebytové prostory a pozemky nezvýší
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Mezi priority vedení města patří podpora podnikatelů. Obsáhle jsme zvažovali, zda přistoupit ke zvýšení nájemného, ale vzhledem k ostatním nákladům, které se na ně v posledním období valí, jsme se rozhodli k tomuto nepřistoupit,“ řekl primátor města Jan Nadrchal.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46032 lidí

V letech 2012 až 2017 nebylo nájemné rozhodnutím Rady města Pardubic navyšováno, poté město začalo opětovně v některých letech zvyšovat nájem v souladu s mírou inflace, a to v roce 2018 o 2,5 %, v roce 2019 o 2,1 %, v roce 2020 o 2,8 %. V roce 2021 bylo kvůli dopadům koronavirové krize schváleno, že nájemné se nebude zvyšovat, přestože míra inflace činila 3,2 %, o rok později bylo zvýšeno o 3,8 %.

V roce 2023, kdy míra inflace dosáhla výrazně vyšší hodnoty 15,1 %, opět nebylo přistoupeno ke zvýšení nájemného o roční míru inflace. „Městský majetek využívá řada podnikatelů a také spolky a neziskové organizace, na které současná ekonomická situace rovněž dopadá. Nechceme jim nakládat ještě víc, teď jde o to, aby současnou ekonomickou situaci ustáli,“ navázal.

Vedení města zohlednilo argumenty jako jsou ekonomická a energetická krize, které negativně dopadá na nájemce města, a proto se i pro rok 2024 město rozhodlo inflační doložku nevyužít. „Je třeba pečlivě brát do úvahy i další faktory, jako jsou ekonomické podmínky a dopady na nájemce včetně důsledků vládního daňového balíčku. Je důležité zvážit situaci nájemců a tento pohled v rozhodování – tedy jejich nepřímá podpora – převládl,“ doplnil náměstek primátora Jan Hrabal, jenž má v gesci také správu majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …