MŽP: Čeští kontroloři odhalili další nelegální zásilku vajec ze zahraničí

13.01.2012 20:32

Více než 200 tisíc vajec z Maďarska se nesmí dostat do českých obchodů. Nařídili to inspektoři české Státní veterinární správy.

MŽP: Čeští kontroloři odhalili další nelegální zásilku vajec ze zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Maďarskou společnost, která vejce dodala Velkopavlovickým drůbežářským závodům a. s., totiž Evropská komise nezařadila na seznam drůbežářů disponujících tzv. obohacenými klecemi. Už včera kontroloři odhalili zásilku vajec nejasného původu v Olomouci a nařídili její vrácení výrobci do Polska.

Státní veterinární dozor zachytil dnes při kontrole ve Velkých Pavlovicích zásilku vajec z Maďarska. Producent Industrie eier Totkomlosi Tojástermelo dodal 216 400 vajec určených pro zpracování v potravinářském průmyslu. Maďarská společnost ale není na žádném ze schválených seznamů Evropské komise a je možné, že ještě používá tzv. neobohacené klece, které poskytují nosnicím méně komfortu. Tato technologie se přitom od začátku letošního roku nesmí v zemích EU používat.

Inspektoři Státní veterinární správy proto vydali příkaz nepustit vejce na český trh. Zásilku, která neodpovídá veterinární legislativně, nařídí buď zlikvidovat, nebo vrátit zpět dodavateli.

Evropská unie nařídila v roce 1999 producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro své chovy klece, které slepicím poskytují lepší životní podmínky. V dodržování směrnice ale nebyly všechny členské země důsledné, a někde producenti vajec potřebné investice neprovedli. Tím získávají jednoznačnou konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady musí promítnout do ceny vajec. České Ministerstvo zemědělství na problém upozornilo už v listopadu 2011. Všichni čeští drůbežáři už novou technologii používají.

 Kateřina Böhmová
 ředitelka Odboru komunikace MZe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…