Ministr Kuba: Podnikatelé vyčerpali už čtvrtinu evropských peněz

05.12.2011 20:45

Jen v letošním roce ministerstvo podnikatelům vyplatí rekordních více než 10 miliard korun.

Ministr Kuba: Podnikatelé vyčerpali už čtvrtinu evropských peněz
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Přes 25 miliard korun už získali čeští podnikatelé a živnostníci z Operačního programu Podnikání a inovace. Na svých účtech tak mají už víc než jednu čtvrtinu z celého operačního programu, který dohromady nabízí na 90 miliard korun.

„Takto velká čísla skrývají stovky a tisíce podnikatelských příběhů firem a živnostníků ze všech regionů České republiky. Celkem má podporu z operačního programu přislíbenou už více než 6 000 českých podnikatelů," zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jen v letošním roce získají podnikatelé z Evropských dotací od Ministerstva průmyslu a obchodu přes deset miliard korun. Na účty českých podnikatelů zamířilo k poslednímu listopadovému dni za rok 2011 přesně 9,6 miliard korun.

„Na začátku roku jsme si stanovili cíl vyplatit v letošním roce českým podnikatelům nejméně deset miliard korun. Zájem a kvalita projektů českých podnikatelů nakonec příjemně překonala naše původní odhady, protože už dnes je jasné, že do konce roku desetimiliardový cíl překonáme," říká ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Petr Očko.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a jeho agentura CzechInvest se v letošním roce zaměřily na odstraňování administrativních překážek, které čerpání prostředků z operačního programu mohly v minulosti zpomalovat.

„Upřesnili jsme některá pravidla a zefektivnili jak příjem a správu nových žádostí, tak vyplácení peněz. Díky tomu je dnes vyřizování žádostí o podporu z Operačního programu Podnikání a inovace rychlejší než kdy dřív," říká Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

V současné době mohou podnikatelé z Operačního programu Podnikání a inovace získat podporu na založení vlastního centra sdílených služeb jako je třeba vývoj softwaru nebo správa účetnictví, marketingu a podobně z programu ICT a strategické služby. Kromě toho je možné získat také zvýhodněný úvěr z programu Progres.

V lednu příštího roku se podnikatelům z hospodářsky slabších regionů České republiky otevře program Rozvoj zaměřený hlavně na menší podniky. Z něj mohou firmy získat finance na pořízení nových strojů a zařízení.
V průběhu roku 2012 pak Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje vyhlásit další otevřený program Progres. Otevře se také program Eko-energie určený například na podporu investic do efektivního nakládání s energiemi. Počítá se také s vyhlášením programu Potenciál, který podporuje zakládání vlastních center výzkumu a vývoje. Nové žádosti bude možné podávat také do programu Nemovitosti, který je zaměřený na rekonstrukci objektů pro podnikání. A konečně by se měl otevřít i program Marketing, ze kterého mohou firmy získat prostředky na svoji prezentaci na zahraničních výstavách a veletrzích. Přesný výčet vyhlašovaných programů se ovšem v průběhu roku může měnit v závislosti na tom, kolik peněz podnikatelů z celého operačního programu reálně vyčerpají.

Operační program Podnikání a inovace mezi podniky z oblasti zpracovatelského průmyslu, centra sdílených služeb a technologická centra v období 2007-2013 rozdělí 3,6 miliardy euro, tedy na 90 miliard korun. O dotaci mohou požádat podniky, které své projekty realizují mimo území hlavního města Prahy. Řídicím orgánem OPPI je Ministerstvo průmyslu a obchodu, zprostředkujícím subjektem pro dotační tituly OPPI je Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Dále čtěte:
Město pro byznys: Nejlepším městem pro podnikání je Nová Paka
Podnikejte jako chytrý myšák, nabádá mládež Dobešův úřad  ##MINIPAS 1125##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…