Mirovský (SZ): Referendum - nový recept proti kmotrům

23.01.2013 11:40

Ve stínu ostře sledovaných prezidentských voleb proběhlo napříč republikou několik místních referend.

Mirovský (SZ): Referendum - nový recept proti kmotrům
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Již delší dobu se referenda dle potřeby konají v malých obcích na konkrétní témata, která trápí místní např. ve věci hrozícího úložiště jaderného odpadu v katastru obce. Nově ale na scénu nastupují také referenda ve velkých městech - nyní proběhla v Praze 7 a Plzni, která byla vyhlášená natruc vedení na radnici. Tato referenda byla totiž vyhlášena zespoda na návrh přípravného výboru, a ač dotčená zastupitelstva referenda sama nevyhlásila, k vyhlášení došlo až Nejvyšším správním soudem (Praha 7), respektive krajským soudem (Plzeň). Co tento nový prvek v rozhodování a zapojování občanů může znamenat do budoucna?

Už nemáme holé ruce

Nová vlna referend je především velmi silným nástrojem v rukou občanů, jak vstupovat do rozhodování komunálních politiků i mimo účast ve volbách jednou za čtyři roky. Vmnohých obcícha městech si totiž koalice po čtyři roky dělají, co chtějí, opozice většinou nic zásadního neprosadí a občané se na to mohou jen z dálky čtyři roky dívat, nadávat či plakat nad tím, jak špatně volili. Nyní ale máme i díky precedentnímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rychlejší cestu, jak do zásadních kroků při rozhodování zastupitelstvy zapojit občany. Stačí sestavit přípravný výbor, sehnat dost podpisů (ve větších městech to jde hůře, ale jde) a dát zastupitelům návrh na vyhlášení referenda. Pokud jsou otázky položeny rozumně k dané věci a kmotři ovládající zastupitelstvo nebudou chtít referendum vyhlásit, tak ho na základě judikátu Nejvyššího správního sudu stejně vyhlásí krajský soud. Sečteno podtrženo - při troše snahy můžetemít nyní referendum za půl roku vyhlášené takzvaně "zespoda".

Zajímavým aspektem proběhlých referend je i poměrně vysoká účast voličů u dvou nejvíce sledovaných v Plzni a Praze 7. Logicky pomohl i souběh s volbou hlavy státu, nicméně účasti 44,5 procenta v Praze 7 a 42 procent v Plzni převyšují účast v předchozích obecních volbách. Je zde proto šance do budoucna budovat zájem lidí o to, chodit i v průběhu volebního období rozhodovat o konkrétních a zásadních věcech života obcí a měst.

Lidé proti kmotrům

O to jde především! Referendum je velmi perspektivní nástroj, jak budovat v ČR participativní demokracii, kde se bude za pár let rozhodovat o všem zásadním v referendech na všech úrovních. V současné době je to ale stále nástroj posledního zoufalství pro občany a opozici v zastupitelstvech v boji s temnými záměry místních radních a kmotrů, případně předchozích jmenovaných spojených se ziskuchtivými developery. V Plzni šlo o zastavení plánů na šílené nákupní centrum. V Praze 7 se nám až po 13 měsících podařilo vyhlásit referendum proti plánu současného vedení radnice (ODS a ČSSD) nakoupit předražený projekt radnice bez řádné soutěže a transparentních výběrových kritérií. Nepomohly naše návrhy v zastupitelstvu ani široká medializace, zabralo až referendum, které stanovilo finanční limit pro nákup budovy a např. i povinnost vyhlásit architektonickou soutěž. Nyní se nám jako zastupitelům Prahy 7 velmi ulevilo - nebudeme mít předraženou radnici, máme mantinely dalšího postupu a kmotři s developery se musí podřídit pravidlům daným občany.

To je myslím zásadní proměna vmožnostech občanů a opozice promlouvat do rozhodování. Referendum je o to silnější, že v případě jeho závaznosti nemůžou kmotři ani zainteresovaní radní rozhodovat v rozporu s výsledkem. Řečí peněz se minimálně o hodně sníží prostor pro korupci a umělé předražování projektů spojené s plněním kapes radních. A i to je dobrý posun.

A co teď s tím? Každý z nás má nyní zcela funkční a objektivně realizovatelný nástroj, jak začít vyjadřovat svůj nesouhlas se záměry vedení obcí či měst. Výhodou je, že je skutečně pro každého - opoziční zastupitelé už nemusí čtyři roky nekonečně navrhovat věci, které jim nikdy neprojdou. Nyní ve spojení s aktivními občany mohou díky referendu radním ukázat sílu občanské společnosti a hodit jim "vidle" do kšeftů s různými developery a kmotry. Zda se všichni zvedneme od nespokojených diskusí u piva a chopíme se referenda, je otázkou příštích měsíců a let. Takže pojďme do toho!

Ondřej Mirovský
člen Zastupitelstva MČ Prahy 7 za Stranu zelených
člen přípravného výboru referenda proti předražené radnici

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…