Navrátilová (LIDEM): Příliš mnoho otazníků kolem sKarty

29.10.2012 5:42

Vyjádření poslankyně Dagmar Navrátilové k otazníkům kolem Skarty.

Navrátilová (LIDEM): Příliš mnoho otazníků kolem sKarty
Foto: LIDEM
Popisek: Dagmar Navrátilová

Sociální výbor sněmovny jednohlasně doporučil Ministerstvu práce a sociálních věcí pozastavit vydávání sKaret. Jde o další důkaz, že nápad vyplácení sociálních příspěvků přes elektronické karty a jednotný účet u jediného bankovního domu má jen minimální podporu. Ve vzácné shodě jsou proti odborníci, politici i veřejnost.

Zkušební provoz prokázal, že si drtivá většina příjemců dávek nechává peníze z sKarty okamžitě přeposlat na jiný účet. Projevuje se tak nechuť veřejnosti nechat si státem diktovat, která banka bude spravovat jejich peníze. Smlouva mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou se dá dokonce chápat jako útok na samotný princip demokracie, tedy právo svobodně se rozhodnout v zásadních otázkách a navíc jde o bezprecedentní monopolní zvýhodnění jedné firmy na úkor konkurence. Tím se ostatně začal zabývat i antimonopolní úřad.

Velkým otazníkem je i smluvní závazek ministerstva vůči České spořitelně, že se stát bude snažit, aby do roku 2024 plných 98 procent příspěvků šlo přes sKarty, tedy přes účty právě v České spořitelně. Jakákoli konkurence je tak ze hry a vedení České spořitelny může klidně spát. Lehké znepokojení může vyvolávat pouze fakt, že pod smlouvou je podpis náměstka ministra Drábka.

Kolem projektu sKaret je stále více otazníků. V zájmu nás všech a nakonec i samotného projektu by bylo jeho pozastavení, důsledné vyšetření všech nejasností a prodiskutování toho, jak by budoucí sKarty mohly fungovat bez jakýchkoli korupčních stínů a pochybností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.