Nečas: Zelená úsporám bude jedním ze základních stimulů české ekonomiky

27.11.2012 17:33

V rámci prorůstových opatření vlády spouští Ministerstvo životního prostředí nástupnický program regenerace domů a bytů, který naváže na úspěšný program Zelená úsporám.

Nečas: Zelená úsporám bude jedním ze základních stimulů české ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Program Zelená úsporám vznikl v období ekonomické recese mimo jiné s cílem pomoci domácí ekonomice. Premiér Petr Nečas považuje ve chvíli, kdy se nacházíme v podobné situaci, za důležité využít finanční prostředky získané z dražeb emisních povolenek na vytvoření nástupnického programu na roky 2013 až 2020.

„Program bude jedním ze základních stimulů české ekonomiky v následujícím období a bude mít výrazné ekonomické a sociální přínosy v ČR.“ uvedl premiér. 28 miliard půjde na renovaci domů a bytů

Doba trvání programu 2013 – 2020 odpovídá období, kdy bude probíhat dražba povolenek. Část výnosů z těchto dražeb bude tvořit finanční zdroje právě pro tento program. Očekávané zdroje jsou odhadovány ve výši 28 miliard korun. Mezi oprávněné žadatele budou patřit majitelé rodinných a bytových domů a majitelé objektů veřejných služeb.

První výzva s alokací 1,4 miliardy korun je očekávána již v březnu 2013, předpokládané zahájení příjmu žádostí v srpnu a první výplata prostředků pak na podzim příštího roku. Do programu budou akceptovány realizace zahájené od ledna 2013.

Premiér: Lidé ušetří peníze za vytápění

Program Nová zelená úsporám představuje díky kombinaci veřejné podpory a soukromých zdrojů významné prorůstové opatření. Přinese přes 70 tisíc pracovních míst a podpoří aplikaci nových technologií například při výstavbě energeticky pasivních domů.

  • Občané uspoří finanční prostředky na vytápění zateplených domů.
  • Dojde ke zvýšení kultury bydlení a zlepšení vzhledu měst a obcí.
  • Sníží se energetická závislost státu a emise skleníkových plynů.

„Opatření šetří životní prostředí, a zároveň i peněženku každého žadatele díky příspěvku na stavební a technologická opatření a úspoře za energie na vytápění. Toto je racionální přístup a politika v oblasti životního prostředí, kterou chce moje vláda prosazovat“, dodal předseda vlády Petr Nečas.

Původní program Zelená úsporám byl spuštěn v dubnu 2009. Státní fond životního prostředí ČR přijal více než 80 tisíc žádostí, z kterých uspělo 96,7 procenta žadatelů. Od roku 2011 bylo proplaceno 17 miliard korun a celkově již na účty žadatelů přišlo téměř 19 miliard korun. Program Zelená úsporám přinesl práci více než 16 tisícům lidí, svá obydlí renovovalo více než 250 tisíc domácností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…