Obrana: Obrovský vlčí mák na muzeu zve na Den válečných veteránů

10.11.2012 18:44

Budovu Armádního muzea Žižkov ozdobil velký červený vlčí mák. Symbol Dne válečných veteránů ohlašuje nedělní oslavu s bohatým programem. Program začíná 11. 11. v 11. hodin.

Obrana: Obrovský vlčí mák na muzeu zve na Den válečných veteránů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Proč se vlčí mák stal symbolem Dne válečných veteránů, který se slaví již od roku 1919?

Svůj původ to má v básni Ve Flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Útrapy a bolest raněných vojáků mírnil psaním básní, zvláště se ho dotkla smrt přítele a bývalého žáka poručíka Alexise Helmera. V den, kdy báseň vytvořil, prý vál jemný východní vítr a vlčí máky se mezi hroby jakoby vlnily. Papír s básní však autor posléze zahodil, našel ho ovšem jeden z důstojníků. Báseň ho zaujala, poslal ji do Anglie a časopis Punch ji publikoval 8. prosince 1915.

Vlčí mák pak jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů právě vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Tradice nošení vlčího máku se však autor básně John McCrae nedožil - padl před koncem války.

Den válečných veteránů bude v Armádním muzeu Žižkov symbolicky zahájen 11. 11. v 11. hodin dopoledne a muzeum bude otevřeno až do jedenácté hodiny večerní. Po celý den si budou moci návštěvníci ve vestibulu muzea prohlédnout výstavu zbraní z období 1. a 2. světové války. Na schodech u vchodu do muzea a na parkovišti před muzeem se ve statických ukázkách představí historická i moderní bojová technika. K vidění bude i motocyklová jednotka Hradní stráže, zúčastní se příslušníci Vojenské policie a vojáci z 4. brigády rychlého nasazení. Na nádvoří muzea bude hrát hudba Hradní stráže (vždy v 13.00, 14.00 a 15.00), od 12.00 až do 22.00 bude každou celou hodinu začínat komentovaná prohlídka muzea s průvodcem, vždy v délce zhruba 60 minut. Pro děti bude připravena dětská střelnice, vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny - například na lístky na představení Kdyby tisíc klarinetů Divadla Pod Palmovkou. Malí návštěvníci se také mohou připravit na soutěž v malování vlčího máku. Jsou pro ně připraveny i karty s vědomostními soutěžemi, které se týkající historie republiky i vojenských témat. Dospělí pak určitě ocení pohoštění: bude se servírovat pravý vojenský čaj.

Ve Flanderských polích

Ve Flanderských polích máky žhnou

Tam mezi kříži řada za řadou

Je naše místo; nebesa křídla mají

Skřivánci odvážní křidélky třepetají

Slyšet je mezi děly bylo by záhadou

My jsme ti mrtví. Před dobou nedávnou

Žili jsme, padli jsme, se sluncem pod hlavou

Milováni, však jak nás mrtvé rozeznají

Ve Flanderských polích

Tož přijmi naši válku za tu svou:

Házíme tobě rukou zraněnou

Pochodeň; a nebesa křídla mají

Zradíš-li víru nás co umírají

Jak budeme tam spát až máky rozkvetou

Ve Flanderských polích.

Více informací o aktivitách Vojenského historického ústavu Praha naleznete na www.vhu.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…