Okamura: Hnutí Úsvit přímé demokracie řeší bolesti politického systému

30.04.2013 8:13

Dne 30.4.2013 byl ustaven přípravný výbor hnutí Úsvit přímé demokracie. Cílem hnutí je prosazení změny politického systému v České republice směrem k přímé demokracii.

Okamura: Hnutí Úsvit přímé demokracie řeší bolesti politického systému
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

 

Úsvit není standardní politickou stranou. Jeho jediný úkol je spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny ústavy ve smyslu přímé demokracie. 
 
Cílem hnutí není účastnit se koaličních vlád. Hnutí však podpoří takovou vládu, která společně s ním prosadí ústavní změny směrem k přímé demokracii. 
 
Hnutí Úsvit přímé demokracie bude usilovat, aby nová ústava obsahovala základní prvky přímé demokracie:
 - Právo v referendu navrhovat a rušit vybrané zákony
 - Přímou volbu starostů, poslanců a hejtmanů
 - Možnost v referendu přímo volené politiky odvolávat 
 - Osobní hmotnou a trestní odpovědnost politiků, kteří ve veřejných funkcích hospodaří s veřejným majetkem
 - Zcela jasné oddělení moci zákonodárné a exekutivní - princip, kdy vládu jmenuje a řídí přímo volený a občany odvolatelný prezident v zákonných mantinelech.
 
 Tyto základní změny ústavy řeší základní bolesti našeho politického systému, tedy chronickou nestabilitu koaličních vlád, nezodpovědnost politiků, stranické oligarchie a korupční propojení exekutivy s podnikatelskou sférou.
 
Hnutí Úsvit se neřadí napravo ani nalevo - prosazuje pouze principiální změny politického systému, které umožní všem občanům, ať už na levici, v politickém středu či na pravici, svobodně a přímo volit své zastupitele. 
 
Hnutí je inspirováno myšlenkami ústavní reformy podle knihy Úsvit, jejímž autorem je ekonom Pavel Kohout.
 
"Myšlenky vyjádřené v mé knize nejsou nové. Pouze tlumočím názory autorů, mezi něž patří Benjamin Franklin, George Washington, Charles Montesquieu a další. Jsem potěšen, že myšlenky osvědčené stovky let nalezly své následovníky, kteří je berou vážně do té míry, aby na jejich základě postavili hnutí. Jsem přesvědčen, že dosavadní zkušenosti ukazují, že zásadnější změna politického systému je nutná pro dlouhodobou stabilitu a prosperitu země", říká Pavel Kohout. 
 
Podporu hnutí vyjádřili: Poslanec Parlamentu ČR Ing. Radim Fiala (nestr.), ekonom Pavel Kohout, poslanec prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc. (nestr) a další osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu