Opálka (KSČM): Řídí sKarty stát nebo finanční instituce?

20.11.2012 15:46

Tak už jsme zažili kolem sKaret ledacos. Dlouhé diskuse v Parlamentu ČR, kde nikdo z koalice nebral v potaz argumenty opozice ani širší veřejnosti.

Opálka (KSČM): Řídí sKarty stát nebo finanční instituce?
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Opoziční poslanci dokonce odešli na protest při nátlakovém projednávání oné reformy z jednání Výboru pro sociální politiku. Hlavní argument ministerstva vždy zněl: "Chceme ušetřit na režijních výdajích čtvrt miliardy ročně a jinak to nejde." Cesta tedy byla vydlážděná koaliční podporou zákona, následně podzákonnými normami a obchodní smlouvou státní instituce - ministerstva sociálních věcí a práce s privátní bankovní institucí - Českou spořitelnou, a. s. A bylo vymalováno!

Pak na povrch kotle, ve kterém koalice vaří svůj takzvaně protikorupční program, vyplavalo ledacos. Souboj TOP 09 s ODS připomínal boj o provize z nové transakce. Další koaliční partner jen nechápavě kroutil hlavou. Přidaly se další kauzy a ministr Drábek se odporoučel. Představitelé ODS dokonce veřejně oznámili, že byli TOP 09 podvedeni.

Následovala silácká slova a sliby o tom, že sKarty budou dobrovolné. Premiér i nová paní ministryně se vyjadřovali v tomto směru k dotčené veřejnosti vstřícně. Premiér dokonce naznačil provozovateli, že je třeba státu vyhovět, neboť budou ve hře i jiné projekty.

Přišla však sprška v dalším prohlášení paní ministryně Műllerové. Žel, potvrdila to, co jsem již dávno konstatoval, že projekt je již rozběhnut, je v závěrečné fázi a nebude technicky možné obratem cokoli rychle měnit. A tak si občané kladou otázku: Šlo o lhaní, plané sliby či nedostatečnou znalost - nekompetentnost špiček ve vedení našeho státu? Právě tato kauza odhaluje důsledky pravicové politiky. A to, že stát spravuje čím dál tím více nikoli státní správa, ale soukromé instituce. V tomto případě banky. A kdo má v rukou peníze, ten rozhoduje. Ať si premiér či ministři říkají cokoli.

Kdyby koalice slyšela na výzvy KSČM, ČSSD, Národní rady zdravotně postižených a dalších, nemuselo k tomuto problému vůbec dojít. A to ještě neznáme všechny možné dopady v terénu. Elektronizace finančních toků má určitě budoucnost. Ale zavést tento systém povinně plošně pro všechny uživatele nepojistných sociálních dávek, to bylo politicky a lidsky, diplomaticky a slušně řečeno, chybné. Nejde o první a asi zdaleka ne o poslední změnu, která lidem jen znepříjemňuje život. Ale nakonec, co chtít od nenasytné pravice.

KSČM je připravena podpořit takový legislativní návrh, který urychleně systém „zdobrovolní“. Necítí se však nikterak zodpovědná za případné sankce, které zatíží státní rozpočet.

Miroslav Opálka, poslanec PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …