Paroubek: Nechceme své miliardy a působíme tak jako národ oslů

28.12.2011 11:26

Případ „ztracených“ a znovu nalezených miliard korun z privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) čím dál tím více uvrhává stín pochybností o skutečné odvaze a snaze Nečasovy vlády šetřit na těch správných místech.

Paroubek: Nechceme své miliardy a působíme tak jako národ oslů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Celá kauza z nás navíc v očích zahraničního pozorovatele dělá národ oslů, který se nejprve nechá okrást, a když se lup najde, nemá o něj zájem, nebo se tak alespoň chová. Švýcarští zástupci se tak při jednání na českých úřadech oprávněně cítili jako Alenka v říši divů.

Podle informací z médií, ale i z prohlášení jednotlivých odpovědných politiků, byla Česká republika a její příslušné exekutivní orgány, včetně složek státního zastupitelství, nejpozději od dubna tohoto roku vyzývány orgány Švýcarské federace, aby zvážily, zda se připojí v adhezním řízení k nároku o náhradu škody ve výši 12 miliard Kč (reálně můžeme získat cca 3,4 miliardy), které byly v rámci trestního stíhání několika osob – státních občanů ČR – zajištěny na účtech švýcarských bank. Je zvláštní, že naši odpovědní politici a státní úředníci se touto věcí nezabývali.

Místo toho, když celá kauza vyplula na podzim letošního roku na povrch, se bránili, že švýcarská strana se na nás obrátila až v září, tudíž neměli čas. Měli bychom se proto ptát, komu takové výmluvy stojí za zostuzení celé země. Je to zkrátka takový český politický guláš.

Připomínám, že jsem v důsledku výše zmíněné kauzy již v listopadu podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby (v případě úmyslu) a maření úkolů úřední osoby z nedbalosti (v případě neúmyslného jednání).

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…