Paroubek: Za tři roky této vlády jsme zažili stagnaci a pokles životní úrovně většiny občanů

16.05.2013 17:10

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 5. 2013

Paroubek: Za tři roky této vlády jsme zažili stagnaci a pokles životní úrovně většiny občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Vážený pane nepřítomný ministře, když jsem pohlédl do dnešních provládních novin, řekl jsem si, že i ony si povšimly. Headline na prvních stranách, Česko dál padá, Hůř ještě nikdy nebylo a nebo Nejslabší v EU - Řecko, Kypr a Česká republika. Opravdu mě to nenaplňuje radostí, ani zadostiučiněním. Hospodářství státu padá meziročně téměř o 2 %. U analýzy dynamiky pádu můžeme dedukovat, že hrubý domácí produkt se může propadnout i o více než 3 %. Za tři roky této vlády jsme kromě toho zažili stagnaci a v posledním roce pokles životní úrovně většiny občanů. Každoročně stamiliardové deficity, pokles průmyslu, závratný pokles stavebnictví. To je jedním slovem debakl.

Zajímá mě, pane ministře, jaká prorůstová opatření se vládě daří uplatňovat. Dovolte mi ještě další otázky. Co dělá vláda pro příliv nových investic domácích a zahraničních? Co udělá pro posílení přílivu a diverzifikaci zahraničních investorů v oblasti zahraniční politiky? Co vláda udělá, aby překonala chaotičnost v čerpání evropských fondů v letech 2007 až 2013? Co udělá vláda proto, aby v podstatě změnila využívání nástrojů finanční politiky, jako jsou PPP projekty, úvěry Evropské investiční banky, zejména při výstavbě lineových a dalších veřejných staveb? Co udělá vláda k tomu, aby vrhla nemalé finanční prostředky na účtech státních podniků, podle mého odhadu zhruba 20 mld. korun, do projektů zejména investičního charakteru a s velkým multiplikačním efektem. Děkuji.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…