Potůček (ČSSD): Výstavba nové radnice na Praze 8 jako nový tunel?

01.10.2012 9:24

Zastupitelé městské části Praha 8 rozhodli dva týdny před komunálními volbami v roce 2010 převahou jediného hlasu o výstavbě nové radnice a obchodního centra na Palmovce.

Potůček (ČSSD): Výstavba nové radnice na Praze 8 jako nový tunel?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Použijí k tomu více než jednu miliardu korun, utrženou z privatizace obecních bytů. Nejsem sám, kdo si klade otázku, zda tento komplex přinese občanům této části Prahy to, oč skutečně stojí. Celý proces jeho přípravy a realizace totiž doprovází řada otazníků.
Posuďte sami:

1. Na začátku se nezjišťovaly názory občanů na to, do čeho by měly být peníze z privatizace obecních bytů investovány.

2. Projekt byl místo otevřeného výběrového řízení vybrán jen tzv. soutěžním dialogem.

3. Vedení radnice přeneslo odpovědnost za konkretizaci svých mlhavých požadavků na funkce nové radnice na dodavatele.

4. Smlouva, kterou radnice uzavřela s vítězným dodavatelem - Metrostavem - připouští změnu předmětu plnění, obsahu i ceny proti původním zadávacím podmínkám.

5. Projekt i smlouva byly přijaty zastupitelstvem čtrnáct dnů před komunálními volbami v roce 2010 převahou jediného hlasu. Pro hlasoval i tehdejší starosta této městské části a nositel tohoto přístupu Josef Nosek (ODS). Je pozoruhodné, že nad jeho působením na magistrátu hl. m. Prahy, kam po volbách přešel, dnes „vyjadřuje politické i lidské zklamání“ dokonce i samotné vedení ODS na Praze 8.

6. Radnice předala práva smluvní strany akciové společnosti Centrum Palmovka. Vzdala se tím možnosti přímo zasahovat do realizace záměru. Správa prostředků je nyní zahalena závojem obchodního tajemství.

Občané Prahy 8 tak byli účinně vyšachováni z možnosti ovlivnit a kontrolovat, za co a jak bude vynaloženo 1 140 000 000 korun.

Podle orientačního sociologického výzkumu Občanského sdružení OSM z letošního jara, kterého se zúčastnilo přes tři sta respondentů, si přitom 94,5 % z nich myslí, že měli dostat příležitost vyjádřit se k využití prostředků z privatizace bytů ještě před takovým dalekosáhlým rozhodnutím. A 64,1 % dotázaných s výstavbou radnice nesouhlasí a domnívá se, že by tyto peníze měly být využity lépe jinak.

Některých občanů se zmocňují obavy ze stavby dalšího pražského „tunelu“… Jak jim to vyvracet, když o tom, co a jak se na Palmovce chystá, víme stejně málo, jako oni – tedy téměř nic?

Dovoluji si vás pozvat na veřejnou diskusi Nová radnice na Praze 8. Jak dál?, která se uskuteční již toto úterý 2. října od 18 do 20:30 hodin v Salesiánském středisku mládeže, Kobyliské nám. 1, Praha 8. Cílem diskuse bude pohlédnout na tento projekt v kontextu historické, kulturní a sociální identity Palmovky a okolí, hledat další urbanistické a architektonické inspirace a zformulovat představu, jak do celého procesu zapojit odborníky a veřejnost. Pořádá ji Občanské sdružení OSM a uvedou ji studenti doktorského studia školitele Jana Sedláka formou „problémové mapy“ území. V následné panelové diskusi vystoupí Ivan Hnízdil, Martin Kloda, Alexandr Křížek, autor současného návrhu radničního komplexu Josef Pleskot, Martin Potůček a Tomáš Vích. Pozváni byli i zastupitelé Prahy 8 – starosta Jiří Janků a jeho zástupci Ondřej Gros a Michal Švarc. Moderovat bude Alena Červenková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL