Premiér Nečas: Neohrozím svobodný přístup k informacím

06.02.2012 19:40

Vláda pozastavuje ratifikaci dohody ACTA.

Premiér Nečas: Neohrozím svobodný přístup k informacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Vláda podle premiéra pozastaví ratifikační proces Obchodní dohody proti padělatelství ACTA. Možné reálné dopady této mezinárodní smlouvy chystá podle premiéra Petra Nečase vláda ještě analyzovat.

„Nechceme v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím. Takže ratifikační proces ke smlouvě ACTA bude pozastaven a znovu to podrobíme analýzám,“ říká premiér, který trvá na posouzení odborníků. „Vyžádáme si i nezávislé posudky, musíme se podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě,“ uvedl.

„Chci zdůraznit, že nikdy ani omylem v ČR nehrozily nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaké filtrace a podobně. To nehrozilo nikdy ani na okamžik,“ prohlásil v pondělí premiér Nečas.

K mezinárodní smlouvě ACTA, jejímž cílem je vytvoření pravidel pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy boj proti šíření nelegálních kopií a padělků, se spolu z další více než dvacítkou zemí Evropské unie připojila v lednu i Česká republika.

Hackerské útoky mají kriminální charakter, míní Nečas

Smlouva má řadu odpůrců nejen v Česku, ale i ve světě. V poslední době se v této souvislosti objevilo také několik hackerských útoků například na internetové stránky vlády, Poslanecké sněmovny, Občanské demokratické strany či některé instituce.

„Tady se ukazuje, že se nejedná o nějakou svobodu internetu, ale v podstatě o protizákonné aktivity, které mají kriminální charakter,“ komentoval v pondělí útoky na webové stránky ODS premiér Petr Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…