Prezident Miloš Zeman podpořil záměry Středočeského kraje

04.05.2015 16:09

Návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana ve Středočeském kraji, která proběhla v minulém týdnu (od 28. do 30. dubna), byla mimo jiné velkou příležitostí představit hlavě státu záměry vedení kraje v blízké i vzdálenější budoucnosti. Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) je velice povzbuzující, že prezident drtivou většinu plánů podpořil, a dokonce v některých případech přislíbil při jejich prosazování osobní pomoc.

Prezident Miloš Zeman podpořil záměry Středočeského kraje
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

„Chtěli jsme panu prezidentovi předestřít některé rozpracované i zamýšlené projekty, protože nás zajímal i jeho názor. Velmi mne potěšilo, že pana prezidenta naše plány zaujaly a kromě pochvaly se nám dostalo i ujištění, že se pokusí při svých dalších cestách a setkáních tyto záměry propagovat,“ konstatoval hejtman Petera.

Velkou podporu od prezidenta dostal například projekt vzniku národní průmyslové zóny v lokalitě Boží Dar u Milovic, která by mohla využít výhodného umístění v blízkosti rychlostní silnice (a budoucí dálnice) R10 i bývalého vojenského letiště. Prezident Miloš Zeman se s hejtmanem Peterou shodl na nutnosti přilákat do plánované průmyslové zóny silné investory, k čemuž má mj. sloužit i velmi slibně se rozvíjející spolupráce s čínskými partnery z provincie Sečuán. „Při jednáních s příštími potenciálními investory je na Milovice upozorním,“ přislíbil prezident. Shoda panovala také v názoru, že k výraznému zlepšení dopravní obslužnosti Milovicka by pomohlo vybudování tzv. Všejanské železniční spojky.

Podobně pozitivní byla i prezidentova reakce na záměr Středočeského kraje vybudovat další zařízení specializovaná na péči o seniory. V současnosti se s finanční podporou kraje dokončují dva nové domovy pro seniory v Rakovníku a Uhlířských Janovicích. „Myslím, že důstojný odchod by měl být součástí našeho života. Každý člověk by měl na sklonku života najít někoho, kdo by se na něj dokázal usmát, pohladil ho nebo mu podal utišující léky,“ prohlásil Miloš Zeman s tím, že by se o péči o staré lidi měla formou hospicové péče více přihlásit i církev, a zužitkovat tak majetek nabytý v rámci církevních restitucí.

Na stejné vlně je vedení kraje s prezidentem republiky, i co se týče podpory regionálních českých výrobců potravin a zemědělců. „Kraj dlouhodobě propaguje středočeské potravináře například pořádáním soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Naší snahou je prosazovat kvalitní místní producenty na trhu, ať už formou stále oblíbenějších farmářských trhů, nebo rozšiřováním podílu jejich výrobků v nabídce standardních kamenných obchodů. Proto nás velmi potěšilo, že pan prezident tyto naše záměry sdílí,“ podotkl hejtman Petera. Prezident Miloš Zeman během návštěvy cukrovaru a lihovaru v Dobrovici tuto myšlenku ještě rozvinul, když prohlásil, že by bylo žádoucí, kdyby se mezi obchodními řetězci objevil i ryze český, který by se zaměřil právě na kvalitní tuzemskou produkci potravin.

Shoda s prezidentem republiky panovala i v otázce otevření řeky Labe vodní turistice, respektive záměru Středočeského kraje vybudovat na toku největší české řeky komplex veřejných přístavišť s veškerým nutným zázemím, aby se více využilo potenciálu, který Labe v oblasti turistického ruchu má. I tento projekt prezident Zeman podpořil a připomněl, že i on přišel s plánem efektivnějšího využití vodních cest v Česku vybudováním nového kanálu spojujícího Labe s dalšími významnými řekami Dunajem a Odrou.

V neposlední řadě se vedení kraje s hlavou státu shodlo i v nutnosti dořešení dopravní infrastruktury na území kraje, především na co nejrychlejším dokončení silničního obchvatu Prahy, který odlehčí nejen hlavnímu městu, ale i řadě středočeských měst a obcí, přes které dnes tranzitní doprava vede a především uspíší spojení mezi jednotlivými městy a obcemi Středočeského kraje, který Prahu obepíná ze všech stran. „Názory pana prezidenta a jeho podpora jsou pro nás velkým povzbuzením do další práce,“ dodal hejtman Petera. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!