Příhodová (ODS): Není malování jako malování

14.05.2012 5:41

Sprejeři ničí hodnotný majetek svým "uměním", je škoda že není vůči nim použita stejná rasance, jaká byla uplatněna proti některým recesistům...

Příhodová (ODS): Není malování jako malování
Foto: odspraha1.cz
Popisek: Jana Příhodová

Pokud někdo hledá důvody, proč pana Smetanu z Olomouce nestíhat, dají se uvést některé příklady. On maloval na plakáty s politiky tykadla a vousy, vytvářel karikatury, vyjádřil svérázně svůj názor.. Logická námitka, ničí soukromý majetek. No dobrá, ale….

Krátká procházka po hlavním městě, nejen po něm a s obdivem prohlížíme zrekonstruované fasády, opravené parky a jinak zkrášlené domy. Pohled bývá pokažen „uměleckými“ hieroglyfy sprejerů.

Ano, sprejeři. Kolik zničených fasád, a to i těch čerstvě opravených.  Sprejeři také ničí soukromé majetky, obce a městské části vynakládají nemalé prostředky na odstranění těchto malůvek, ale nikde není slyšet o soudech s těmito ničiteli. Argument, že se sprejeři nedají dopadnout, pokulhává, zejména v Praze, kde kamery jsou na každém kroku. Přitom hodnota majetku poničeného barvami bude bez pochyby větší, než hodnota poničených plakátů. U budov se přitom jedná o obecně uznávané hodnoty, na rozdíl od všude přítomných plakátů, ať reklamních nebo s politiky, které se nám doslova vnucují svými syntetickými úsměvy a sliby jejichž platnost většinou končí s termínem konání voleb. Není tedy od věci zahájit diskusi, co občana, který cestuje například ve veřejném dopravním prostředku, pobuřuje víc, zda „galerka politiků“ jakkoliv upravená nebo „obraz“ vytvořený vášnivým vyznavačem sprejování.  A jak se na „kulturní obrazce“ vytvořené sprejerem nebo upravené plakáty recesistou dívá police či soud?  Je to opravdu stejný a spravedlivý pohled?

Zatím se soudní spravedlnost zaměřila na postih recesisty, který svoji nechuť proti politikům vyjádřil pomalováním jejich plakátů. Domnívám se, že je třeba velmi razantně a exemplárně zakročit i proti těm, co sprejem ničí mnohem hodnotnější věci, a to proti sprejerům.

RNDr. Jana Příhodová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Příhodová - profil

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…