Senátor Krejča: Majetkové vyrovnání státu s církvemi

21.08.2012 14:47

Žádná křivda, ani ta majetková, by neměla zůstat bez adekvátní nápravy. Týká se to i odškodnění církví a náboženských společností, které se snaží řešit příslušný návrh zákona.

Senátor Krejča: Majetkové vyrovnání státu s církvemi
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Miroslav Krejča

Všechny polistopadové politické reprezentace (levé, pravé, z Marsu, odkudkoli….) nesou svůj díl odpovědnosti za to, že jsme doposud nedospěli k nějakému rozumnému řešení. Nyní rozhodujeme o návrhu zákona ze současné vládní dílny a tudíž je to především ona, kdo nese zodpovědnost za konkrétní podobu tohoto zákona a za to, jak jej předjednala či nepředjednala s aktéry zákonodárného procesu.

V obecné rovině nelze nesouhlasit s principem nápravy jakékoli předchozí újmy. Návrh zákona je ale velmi špatný, má spoustu slabin, je zdrojem jiných křivd a možná je i ve střetu s ústavním pořádkem České republiky. Především ale nebyl diskutován se všemi, od koho se nyní očekává, že by jej  podpořili a vedle vydání nemalého objemu nemovitého a movitého majetku též vytvořil finanční závazek společnosti na tři desítky let. Návrh zákona obsahuje bohužel celou řadu ustanovení, které by vyžadovaly důkladnou diskuzi a precizní zdůvodnění. Jen jedno z obtížně pochopitelných ustanovení tohoto návrhu na dokreslení:

Paragraf 15 přináší závazek státu vyplácet církvím a náboženským společnostem po dobu 30-ti let valorizovanou finanční náhradu v nijak řádně zdůvodněné a doložené výši. Vedle toho ale podle paragrafu 17 bude souběžně po dobu 17-ti let vyplácen těmto subjektům  příspěvek na činnost. Proč není třeba tento příspěvek započítán proti oné finanční náhradě? Jak to tedy bude prakticky s odlukou církví od státu vypadat? Takovýchto otázek lze vznést  celou řadu a měly být vypořádány v procesu přípravy návrhu zákona. Nikoliv je ponechat až na finální projednávání a dramaticky pak apelovat na zákonodárce, že je nemorální a nemyslitelné tento návrh nepodpořit.

Při položení všech  „pro“ a „proti“ na misky vah, zůstávají obě  v relativně stejné výši. Pro mne to znamená jediné – nemohu podpořit ani schválení, ani zamítnutí tohoto návrhu zákona. Senát po desetihodinové diskuzi vrátil svým zamítnutím návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi zpět k rozhodnutí dolní komoře našeho Parlamentu.

Miroslav Krejča

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Krejča - profil

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…