Škromach (ČSSD): Aktivní politika zaměstnanosti - klíčový prostředek pro boj s nezaměstnaností

06.04.2013 14:28

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) odpovídá na dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Škromach (ČSSD): Aktivní politika zaměstnanosti - klíčový prostředek pro boj s nezaměstnaností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Dotaz:

Nezaměstnanost – jak byste jako zákonodárce podporoval tzv. aktivní politiku zaměstnanosti? A proč je podíl výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti k HDP u nás hluboce pod evropským průměrem? Kdo za to může?

Odpověď:

Může za to vláda, která nese zodpovědnost za rozpočet a rozdělování investic. Současné spíše NEinvestice do APZ jsou politickým rozhodnutím pravicové vlády Petra Nečase (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09). Základním problémem je restrukturalizace výdajů na MPSV. Investice do aktivní politiky zaměstnanosti jsou poddimenzované, ačkoli i ze selského rozumu je evidentní, že se investice tohoto druhu vyplatí spíš než výdaje pasivní (dávky). ČSSD vnímá aktivní politiku zaměstnanosti jako klíčový prostředek pro boj s rostoucí nezaměstnaností, trh práce selhává, a to již nejen u typicky rizikových skupin, jako jsou zdravotně postižení, maminky po mateřské, starší 50 let či čerství absolventi. Je nutné začít motivovat zaměstnavatele, aby pracovní místa vznikala. Jako zákonodárce podporuji návrhy podporující aktivní politiku zaměstnanosti, ale nejdůležitější pro realizaci naší politiky je potřeba získat v příštích volbách vládní moc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Škromach

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …