Sobotka (ČSSD): Jsme jediná země ve střední Evropě, která ekonomicky klesá

13.06.2012 10:10

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 6. 2012

Sobotka (ČSSD): Jsme jediná země ve střední Evropě, která ekonomicky klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, konec konců jak už jsem včera avizoval, dovolte mi, abych požádal o zařazení nového bodu na schůzi Poslanecké sněmovny. Ten bod má velmi jednoduchý název: Informace ministra financí o stavu státního rozpočtu.

Já se domnívám, vážené kolegyně a vážení kolegové, že není možné, abychom tu situaci, která se týká vývoje státního rozpočtu, nechali jen na standardním běžném projednávání pravidelných zpráv Ministerstva financí na půdě rozpočtového výboru. Domnívám se, že ta čísla o květnové bilanci hospodaření státu jsou do té míry varovná, do té míry podivná a do té míry alarmující, že by si Poslanecká sněmovna zasloužila jasné, otevřené a pravdivé vystoupení ministra financí tak, abychom věděli, jaká je situace státního rozpočtu, tak, abychom věděli, jaká je hospodářská situace České republiky a abychom věděli, jak bude a na základě jakých parametrů bude připravován rozpočet pro příští rok.

Myslím si, že tato věc je skutečně velmi naléhavá a já bych se nerad dočkal podobné situace, jakou jsme zažili v loňském roce, nebo jakou jsme zažívali v minulosti, že Poslanecká sněmovna schválí zákon o státním rozpočtu, vláda nedodrží jeho parametry a Sněmovna se to dozví až ex post a dozví se to, jako by se nic nedělo. Jen tak mimochodem, jen tak bokem. Prostě překročili jsme schodek státního rozpočtu, co se dá dělat, jedeme dál.

A jestli se podíváme na ta květnová čísla v plnění státního rozpočtu pro rok 2012, tak si myslím, že nemohou nechat nikoho v klidu. Velmi jednoduše. Jestliže v loňském roce, v roce 2011 byl na konci května schodek státního rozpočtu 81 miliard korun, 81 miliard korun loni touto dobou a bylo to v té době 60 % plánovaného schodku státního rozpočtu, tak v letošním roce byl schodek státního rozpočtu na konci měsíce května 79 miliard korun, což je v zásadě stejná částka, ale pozor, už to bylo 75 % plánovaného schodku státního rozpočtu na letošní rok. To znamená, že ačkoliv máme pro letošní rok schválený státní rozpočet s nižším schodkem ve výši 105 miliard korun, tak na konci měsíce května už jsme vyčerpali 75 % tohoto povoleného schodku státního rozpočtu. To jsou velmi negativní čísla a my se obáváme jako sociální demokraté, že to je dokonce trend velmi negativní. A prosím, porovnejte si tu negativní bilanci státního rozpočtu onen schodek 79 miliard korun, mimochodem je to jeden z největších schodků v posledních letech, který byl na konci května dosažen, s těmi špatnými čísly, která přináší česká ekonomika.

Já myslím, že je něco špatně, něco se děje, a bylo by dobře, aby nám vláda řekla, jak ona sama hodnotí současnou situaci. Jestliže říkám, že je něco špatně, tak se stačí podívat do okolních států.

Dámy a pánové, všechny okolní sousední země, se kterými Česká republika sousedí a se kterými koneckonců sousedí nejenom geograficky, ale sousedí také v důsledku svého zahraničního obchodu, tak všechny okolní země v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomicky rostly. Polsko, Slovensko, Rakousko i Německo. Jediná země ve střední Evropě, pomineme-li Maďarsko, které má ovšem dlouhodobé vleklé problémy, tak jediná země, která ekonomicky klesá, je Česká republika. Náš hospodářský růst za první čtvrtletí letošního roku je záporný. Je tady pokles téměř jedno procento hrubého domácího produktu. A tak ačkoliv německá ekonomika rostla o 1,7 %, polská ekonomika o skoro 4 %, slovenská ekonomika rostla o 3% a rakouská skoro o 2%, tak česká ekonomika klesá. To znamená, že hospodářský výkon v naší zemi se zpomaluje a současně máme velmi špatná čísla, která se týkají průběžného plnění státního rozpočtu.

Já si myslím, že je tady vážný problém. Ten vážný problém existuje zejména na příjmové straně. Vláda si naplánovala velmi odvážnou operaci se zvyšováním daně z přidané hodnoty. Vláda předpokládá, že tím, že se zvedla snížená sazba DPH z 10 na 14 %, takže letos vybere na dani z přidané hodnoty o 15 % více než v loňském roce. O 15 % víc si vláda naplánovala vyšší daňové příjmy u DPH. Jaká je realita za prvních pět měsíců letošního roku. Není to 15, není to 10, není to dokonce ani nula, je to mínus 3 %. To znamená, když si porovnáme výběr daně z přidané hodnoty v prvních pěti měsících loňského roku a v prvních pěti měsících letošního roku, tak je to mínus 3 %, ačkoliv vláda prognózuje za celý rok plus 15 %.

Někde je problém a já myslím, že byl na začátku té úvahy. V situaci, kdy vláda na jedné straně dělá opatření, kterými snižuje domácí poptávku, kterými omezuje reálné příjmy občanů a snižuje spotřebu domácností a na druhé straně očekává, že lidé budou utrácet za zboží, i když bude zatíženo vyšší daní z přidané hodnoty, tak ta úvaha už byla na samém počátku chybná a ta čísla nemohla vyjít. A evidentně ta čísla nevychází.

Čili nedaří se vybírat daň z přidané hodnoty. Ale pokud se podíváte na analýzy, které zpřístupnilo Ministerstvo financí, tak se nedaří vybírat také další daně. Nedaří se vybírat majetkové daně a nedaří se vybírat spotřební daň. Všude tam jsou propady oproti původnímu očekávání Ministerstva financí.

A já se ptám, jaký bude letos schodek. V loňském roce vláda překročila schodek státního rozpočtu, který schválila tato Poslanecká sněmovna. Překročila ho o cca 7 miliard korun. 7 miliard korun oproti plánovanému deficitu schváleného na rok 2011. Letos je schválený schodek 105 miliard korun a ten trend, který je, je velmi negativní a já se ptám, jestli tady ministr financí je schopen prohlásit, že vláda nepřekročí schválených 105 miliard korun státního rozpočtu. Bylo by na místě, aby o tom Poslaneckou sněmovnu buď ujistil a jasně zde slíbil, že se to nestane, anebo aby přiznal barvu. Aby řekl, jaká je realita státního rozpočtu.
Současně by stálo za to, aby ministr financí informoval Poslaneckou sněmovnu o tom, jaká je situace z hlediska bilance čerpání prostředků z Evropské unie.

My jsme byli informováni o tom, že České republice nejsou propláceny finanční prostředky na projekty, které už u nás byly schváleny a realizovány. To zastavení proplácení k němu došlo na jaře letošního roku. Vláda nejprve tvrdila, že v polovině roku problém už bude odstraněn, minulý týden se vyjádřil ministr pro místní rozvoj v tom smyslu, že problém bude odstraněn v měsíci září. To tedy znamená, že evropské projekty jsou nyní propláceny z prostředků státního rozpočtu národních zdrojů, ale platby z rozpočtu Evropské unie byly zastaveny. Jestliže ten tok finančních prostředků z Bruselu bude obnoven v září, tak nám zbývají tři měsíce rozpočtového roku na to, abychom problémy v bilanci vyřešili. Tři měsíce. Ale vláda má na příjmové straně státního rozpočtu naplánováno, že získá z Bruselu v letošním roce cca 100 miliard korun. Plán byl tedy 100 miliard korun a já se ptám, jaká bude realita.

Já si nedokážu v tuto chvíli představit, že během tří měsíců bude vláda schopna splnit to, co slíbila v rámci rozpočtu, to znamená, že to bude 100 mld. Kč. A jestliže to nebude 100 mld. Kč, tak to bude znamenat další tlak na zvýšení schodku státního rozpočtu.

Myslím si, dámy a pánové, že bychom měli splnit svoji ústavní odpovědnost. Je to Poslanecká sněmovna, pouze tato Poslanecká sněmovna, která schvaluje zákon o státním rozpočtu. Vláda by neměla dělat ze zákona o státním rozpočtu cár papíru. Zákon o státním rozpočtu by měl být v každém případě dodržen a zejména v tom klíčovém parametru, kterým je schválený schodek státního rozpočtu.

A já této vládě nedůvěřuji, protože vláda už loni schválený schodek státního rozpočtu nedodržela a obávám se, že stejné riziko hrozí v letošním roce. A jediný, kdo tyto obavy může rozptýlit, je ministr financí. Já chci proto vyzvat, aby ministr financí informoval Poslaneckou sněmovnu o stavu státního rozpočtu, o tom, jak se vláda vyrovná s masivním výpadkem daňových příjmů, a také aby informoval Poslaneckou sněmovnu, jak teď vypadá situace kolem financování evropských projektů v návaznosti na to, že v České republice bylo zastaveno proplácení našich projektů z Bruselu, to znamená, že dnes k nám neplynou z hlediska strukturálních fondů žádné finanční prostředky.

Návrh bodu, který bych chtěl zařadit, se jmenuje Informace ministra financí o stavu státního rozpočtu. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen v pátek po pevně zařazených bodech. Chtěl bych požádat všechny poslance a poslankyně, aby tento návrh podpořili.

V případě, že by ten návrh nebyl přijat, chci avizovat, že na příští schůzi Poslanecké sněmovny bude chtít sociální demokracie znovu, aby tady informace o situaci státního rozpočtu zazněla, prostě proto, že máme ústavní odpovědnost a je to Poslanecká sněmovna, která schvaluje rozpočet, a je to Poslanecká sněmovna, která by na vládě měla požadovat, aby vláda dodržovala základní parametry státního rozpočtu.

Děkuji. (Potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.