Sobotka: Nerozlišovat čisté a špinavé peníze nepatří do civilizace

21.09.2012 17:50

Řeč na 46. schůzi PSP ČR dne 21. 9. 2012. K návrhu zákona o majetkovém přiznání.

Sobotka: Nerozlišovat čisté a špinavé peníze nepatří do civilizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já jsem životní optimista a jsem přesvědčen o tom, že správné věci se tady nakonec prosadí i v této Poslanecké sněmovně. Já si vzpomínám na rok 2004, kdy se tady vedla velmi, ale velmi podobná debata, úplně mi ji připomněl pan poslanec Šťastný, když tady mluvil o té hrůze, kterou podle něj představuje zákon o majetkových přiznáních. Přesně o takové hrůze tady mluvili jeho kolegové z ODS, když jsme tady navrhovali kolkování lihovin.

V roce 2004 jsme se rozhodli zasáhnout proti té džungli, která tady byla v černém obchodu s lihem, a rozhodli jsme se prosadit razantní opatření, a to zavést v České republice kolkování lihovin. A v okamžiku, kdy jsme sem ten návrh přinesli, tak se zvedla ODS jako jeden muž, a označila ten návrh za něco, co je strašné, co bude obtěžovat ty poctivé podnikatele a co snad vůbec nemyslíme vážně. Bez ohledu na to, že v té době už kolkovala lihoviny většina členských zemí Evropské unie a bez ohledu na to, že jsme v naší zemi v té době identifikovali obrovské daňové úniky právě v oblasti obchodu s alkoholem.

Ale já jsem optimista. Protože tehdy se nám podařilo ten zákon také prosadit. A díky tomu, že jsme tehdy proti odporu Občanské demokratické strany, která zřejmě hájila zájmy černých obchodníků s lihem v té době, tak se nám podařilo prosadit kolkování lihovin a dneska je na co navazovat. Protože kdybychom v téhle skutečné hrůze hromadných otrav metylalkoholem neměli ani systém kolkování lihovin, tak já nevím, jakým způsobem by vláda vůbec byla schopná na tuto katastrofu zareagovat.

A já jsem pevně přesvědčen o tom, že i zákon o majetkových přiznáních jednou v této Poslanecké sněmovně projde. Já se ale bojím toho, že tady možná někdo hraje o čas. Že tady možná někdo hraje o to, aby ještě mohl zlegalizovat daňové úniky, aby ještě mohl - stihl - zlegalizovat černé peníze z veřejných zakázek, daňových úniků, z kriminální činnosti. A vy těm lidem necháváte čas. Ten odpor vládní koalice, pokud vy dneska ten zákon zase zamítnete spolu s TOP 09 a s tou tedy podivnou stranou LIDEM, pokud vy ten zákon zamítnete, tak říkáte - ano, přátelé, máte ještě čas legalizovat svoje daňové úniky, klidně nakupujte majetek za výnosy z trestné činnosti, nikoho to v této zemi nebude zajímat. Ještě do toho roku 2014 to můžete stihnout. Doporučujeme vám to ale udělat do roku 2014, protože pak vyhraje levice a zavede tady majetková přiznání.

Já jenom chci ujistit všechny vaše přátele a sponzory, v jejichž zájmu vy tady jdete proti majetkovým přiznáním, že skutečně platí, že pokud v roce 2014 vyhraje v této zemi sociální demokracie a levice bude mít většinu v této Poslanecké sněmovně, zavedeme majetková přiznání. Pokud vy tomu zabráníte teď u tohoto návrhu, my ho předložíme znovu a nejpozději po nových volbách do Poslanecké sněmovny předložíme zákon o majetkových přiznáních. A věřím, že budeme mít dost hlasů na to, abychom ho proti odporu pravice prosadili. Tak, jako jsme v minulosti prosadili kolkování lihovin, tak chceme také prosadit zákon o majetkových přiznáních.

A jenom ještě jedna věc. Skutečně v této Sněmovně vedeme o některých tématech debatu velmi dlouho. A myslím si, že se ukazuje, že argumenty, které používá dlouhodobě česká pravice, nejprve ODS, dneska to po ní papouškuje i TOP 09, o tom, že trh vyřeší vše, tak nejsou na místě. Argumenty o tom, že není možné rozlišit čisté a špinavé peníze, prostě nepatří do civilizované společnosti, kterou by Česká republika měla být.

Já jsem tady před několika lety navrhoval zrušení anonymních akcií. Tehdy jste to zamítli, dneska už se to ocitlo ve vládním programu. Já myslím, že pokrok existuje. Před několika lety jsme tady navrhovali regulaci lobbingu. Pravice to zamítla. Dneska už je to ve vládním programu. Takže opět - měli jsme tehdy pravdu. A když se dnes mluví o registračních pokladnách a o tom, že by mohly pomoci v restauracích proti tomu, aby se tam pančoval a uváděl na trh pančovaný alkohol, tak jenom chci připomenout, že to byla vláda Mirka Topolánka, která zrušila už přijatý zákon o registračních pokladnách. Možná kdybychom tady dneska měli registrační pokladny tak, jak jsme je v letech 2005 - 2006 prosadili, tak by ty současné problémy s otravami alkoholem byly menší.

Já jsem osobně tady obdobný zákon o majetkových přiznáních předkládal opakovaně. A chci jasně říci sám za sebe - pokud budu mít možnost, budu pro něj hlasovat teď, budu pro něj hlasovat i v budoucnu. Protože jsem přesvědčený o tom, že v civilizované zemi by mělo platit, že slušní lidé, poctiví lidé, platí daně. A ti, kdo neplatí daně, jsou zloději, jsou podvodníci, a vůči nim by společnost měla jednoznačným způsobem zakročit. Děkuji. (Důrazný potlesk z levé části Sněmovny.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

12:12 Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

Třicet, čtyřicet, nebo sedmdesát? Nedá se to přesně spočítat, ale bylo to hodně. Odpor k vládní poli…