Sobotka: Restituční koalice si teď bude muset najít 101 poslanců

15.08.2012 20:46

Sociální demokracie vítá dnešní rozhodnutí, v němž většina senátorů jednoznačně odmítla vládní návrh na narovnání s církvemi. Jako sociální demokraté jsme přesvědčeni o tom, že Senát dnes hlasoval v souladu s míněním a vůlí velké většiny občanů naší země.

Sobotka: Restituční koalice si teď bude muset najít 101 poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

Vzhledem k tomu, že pro církevní restituce hlasovalo v Poslanecké sněmovně jen 93 poslanců z 200, je zcela na místě, aby v případě takto rozsáhlého převodu majetku a peněz musela „restituční koalice“ ODS a TOP 09 najít 101 hlasů, kterými případně veto Senátu přehlasují.

Ale i potenciální většina 101 hlasu zůstane většinou jen velmi těsnou a nemůže v žádném případě nahradit chybějící širší společenský a politický konsensus nad církevními restitucemi, které zvýší zadlužení státu a zatíží naše veřejné rozpočty na příštích 30 let. Prosazení tohoto nespravedlivého a riskantního zákona za těchto okolností jen dále rozdělí českou společnost, poškodí církve a prohloubí příkop mezi vládou a občany.

Projednávání zákona na půdě Senátu znovu upozornilo na riziko prolomení restituční hranice 25.2.1948 a možné ohrožení Benešových dekretů. Představitelé církví by se proto měli veřejně a jednoznačně vyjádřit k tomu, zda skutečně vznášejí požadavky, které jdou za dosavadní restituční hranici.

ČSSD vyzývá ODS a TOP 09, aby využily možnosti, které jim dalo veto Senátu k tomu, aby přehodnotily svůj postoj k církevním restitucím, zákon nadále neprosazovaly a za účasti všech parlamentních stran připravily nové kolo jednání s církvemi.  ČSSD současně žádá zúčastněné církve, aby v zájmu nalezení širší shody nadále netrvaly na schválení zákona v této sporné podobě.

Poslanci a poslankyně ČSSD budou v Poslanecké sněmovně v opakovaném hlasování hlasovat proti přijetí tohoto zákona.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.