Šterzl (LEV 21): Privatizace lázeňských zařízení je špatnou cestou

14.05.2013 15:11

Strana LEV 21 považuje lázeňskou péči za důležitou součást ozdravovacího procesu všech, kteří prodělali těžké zranění, operaci, nemoc či zkrátka neměli to štěstí, aby se narodili bez zdravotní indispozice.

Šterzl (LEV 21): Privatizace lázeňských zařízení je špatnou cestou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

 

Nikoli tak ale současná Nečasova vláda. Ta se celou řadou svých kroků v minulých letech zasadila o zásadní devastaci lázeňského systému v České republice. Lázeňství má přitom v naší zemi hlubokou tradici. 
 
Důkazem tohoto devastačního přístupu je situace státních lázní v Janských Lázních, kde v současné době dochází k absolutní likvidaci léčebného zařízení Vesna. Toto zařízení nejen, že je ceněné v mezinárodním měřítku, ale zároveň má široké zastání i u veřejnosti. O tom ostatně svědčí i více něž patnáct tisíc podpisů pod peticí rodičů postižených dětí, kteří se tímto způsobem přimlouvají o zachování lázní. 
 
Lázeňské pobyty  mohly být v minulých desetiletích na účet státu zneužívány v tom smyslu, že byly předepisovány i těm, kteří je nutně nepotřebovali. Určitá změna v systému v tomto smyslu byla namístě. Radikalismus ministrů Julínka a Hegera byl nicméně v tomto směru přehnaný. Většina českých státních lázní se proto dnes v důsledku jejich kroků nachází v tak špatné finanční situaci, že jim naprosto bezprostředně hrozí privatizace. Velmi se obáváme, že jediným cílem této politiky bylo zprivatizovat tato zařízení tak, aby se z nich staly soukromé wellness hotely. 
 
Takovou politiku zásadně odmítáme zejména ve chvíli, kdy se její obětí stávají děti postižené následky nebezpečného viru obrny. To se totiž děje, budou-li zrušeny lázně Vesna. 
 
Jako lékař tento přístup v žádném případě nechápu a nemohu jej akceptovat. Stejně tak nechápu svého lékařského kolegu dr. Hegera, že je ochoten takový přístup akceptovat. 
 
Strana LEV 21 se jasně staví na stranu všech pacientů státních lázeňských zařízení, kteří jsou poškozeni současnou chybnou politikou Nečasovy vlády. Budeme se v rámci možností zasazovat o efektivně fungující státní systém lázeňské léčby. Lázně musí podle našeho názoru sloužit všem těm, kterým mohou alespoň malým způsobem zlepšit kvalitu života. 
 
Ivan Šterzl, odborný mluvčí LEV 21 pro oblast zdravotnictví 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

16:21 Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě