Tejc: Není správné, aby policisté a hasiči pracovali 13 měsíců za 12 platů

11.07.2012 12:05

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 7. 2012

Tejc: Není správné, aby policisté a hasiči pracovali 13 měsíců za 12 platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych chtěl požádat o to, abychom propustili tento návrh zákona do druhého čtení, protože se týká nejen zákoníku práce, ale týká se i služebního zákona, který samozřejmě dopadá na policisty a hasiče.

Jak většina z vás jistě ví, tak policistům i hasičům a zejména u policistů je to velmi často využíváno, mnohdy bohužel i zneužíváno, je možné nařídit práci ročně až v souhrnu 150 hodin, za které tito policisté nezískávají žádný plat. To si myslím, že není správně, protože těch 150 hodin je vlastně jeden pracovní měsíc a dá se jednoduše říci, že policisté a hasiči pracují 13 měsíců za 12 platů. My se snažíme touto novelou odstranit tento podle našeho názoru nespravedlivý stav a snažíme se jej dostat do určité rovnováhy. Každý vnímá to, že policisté a hasiči v krizových momentech by měli pracovat nad rámec těch hodin, které jsou dány a myslíme si proto, že by do zákona měla být doplněna podmínka, tedy že v takovém případě bude nutné, aby policisté či hasiči pracovali zadarmo pouze v případech vyhlášení krizového stavu.

Jsme ochotni jako předkladatelé samozřejmě na půdě výborů jednat o tom, jaká ta přesná definice má být, ale nemyslíme si, že ta současná praxe v mnoha regionech je platně a dobře využívána v duchu zákona tak, jak byl původně schválen, a myslíme si, že vyžaduje legislativní změnu. Už proto, že řada policistů dnes je demotivována, řada policistů prošla obdobím, kdy jim nejenom byl snížen plat o deset patnáct či více procent, ale především dnes nemají ani podmínky pro svou práci.

Stále se snižuje podíl na provozních a investičních výdajích, a to samozřejmě samo o sobě vede k demotivaci těchto lidí. A myslím si, že pokud policistů stále ubývá - v letech 2006 - 2007 policistů bylo přes 45 tisíc, dnes jich je 38 tisíc a pravděpodobně v příštích letech jich bude dále ubývat směrem k 35 a možná až 33 tisícům - tak by nebylo dobře, aby ti, kteří tam zůstávají, kteří musí plnit více úkolů, byli díky tomuto zákonu nuceni pracovat zadarmo za ty, které stát nechce platit, které znovu nenabral a ty, které propustil.

V tomto smyslu si myslíme, že je ta norma spravedlivá nejen ve vztahu k příslušníkům ozbrojených složek, ale také ve vztahu ke změně zákoníku práce, kde je spojitost pouze jediná, to je těch 150 hodin, a myslím si, že není důvod, abych tady opakoval to, co již řekl spolupředkladatel, pan poslanec Chvojka k té části, která se týká zákoníku práce a tedy všech zaměstnanců.

Proto vás ještě jednou žádám o to, abychom propustili tento návrh do druhého čtení, abychom se věcně na půdě výborů bavili a zabývali touto situací.

Myslím, že je ideální čas, protože už teď je vyhlášena akce Upír ze strany policistů, ze strany některých jejich odborů. Myslím si, že právě dobrý signál ze strany Poslanecké sněmovny, že se chce zabývat tímto tématem, by mohl obrousit hrany a mohl by vést k tomu, že na půdě Sněmovny a ve spolupráci s Ministerstvem vnitra budeme hledat řešení, jak ten zoufalý stav, který v Policii na mnoha místech je, alespoň drobně upravit.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…