VV: IZIP - tunel na peníze plátců zdravotního pojištění?

21.11.2011 12:33

Vyjádření zástupců Věcí veřejných ke kauze IZIP.

VV: IZIP - tunel na peníze plátců zdravotního pojištění?

Zástupci Věcí veřejných ve správní radě VZP předstupují s těmito požadavky: „Chceme vědět, zda je vedení VZP při 51 % vlastnictví projektu IZIP schopno zajistit skutečnou manažerskou kontrolu nad IZIPem. Zároveň podáme podnět na finanční úřad, aby provedl kontrolu všech finančních toků mezi IZIP a společnostmi MD ACCES a UNIQSOL," shrnul poslanec VV Jiří Rusnok.

„Rovněž připravujeme trestní oznámení na osoby, které mohly být ve střetu zájmů, když působily ve správní radě VZP a vedle toho měly majetkový podíl ve společnosti IZIP. Tento stav vnímáme jako obzvlášť vážný a těmito kroky chceme dosáhnout exemplárního postihu a vyřešení. Touto cestou vyzýváme i další kolegy, aby se k těmto krokům připojili," uzavřeli prohlášení poslanci VV Michal Babák a Jiří Rusnok.

K těmto krokům nás vedou tato fakta: 

1)    Audit, který si nechala udělat VZP pro společnost IZIP skončil pro IZIP katastrofálně.

2)    Jediným zákazníkem společnosti IZIP je VZP. Společnost IZIP, tak hospodaří pouze s penězi vybranými na zdravotním pojištění, což je de facto zdravotní daň, kterou občané musí platit. Společnost, tak hospodařila pouze s penězi daňových poplatníků.

3)    Auditoři zjistili, že společnost IZIP je prázdná schránka, která jen přehazuje peníze získané z VZP do firem, které jsou s ní majetkově propojené. Příkladem je společnost MD ACCES a UNIQSOL. Budu citovat ze zprávy auditorů: „Společnost je personálně propojena s UNIQSOL, a.s. a MD Access, a.s., a to přes osoby členů svých jednotlivých orgánů (představenstvo a dozorčí rada). Majetkovou propojenost se nám nicméně nepodařilo jakkoli ověřit, když veškeré akcie Společnosti, UNIQSOL, a.s. i MD Access, a.s. jsou akciemi na majitele a ani přes opakované žádosti nám nebyly předloženy zprávy o propojených osobách. Předmětné personální propojení může mít významné dopady na vybrané transakce mezi takto propojenými osobami (zcizování majetku), když by se na ně měla vztahovat příslušná ustanovení na ochranu proti střetu zájmu dle § 196a Obchodního zákoníku, zejména pak povinnost nechat stanovit cenu plnění posudkem znalce jmenovaného soudem; porušení tam uvedených zákonných povinností má pak za následek absolutní neplatnost takových transakcí.

4)    Jinými slovy. IZIP je jen schránka ze které se vyvádí peníze. To je OPENCARD českého zdravotnictví!

5)    Na koláčovém grafu (viz. audit) je zřejmé, že většina peněz byla z IZIPU vyváděna ven do firem s nejasnou majetkovou strukturou (navíc personálně propojených s IZIPEM), do firem jejichž předmět činnosti nesouvisí s elektronickými zdravotními knížkami jako je Český národní symfonický orchestr a do firem, které mohly také sloužit jako schránky na praní peněz.

6)    Podle zprávy auditorů IZIP platí jen zaměstnance, jejichž počet kolísá od sedmi do 14. A nemá žádné náklady za výzkum a vývoj (ve sledovaném účetním období). Zaměstnanci se tak zabývají správou dat, portálem VZP a to je vše. Zbytek peněz je vyváděn a to ještě způsobem, který dle správy auditora je jasnou ukázkou střetu zájmů dle paragrafu § 196a Obchodního zákoníku a jedná se o porušení zákonných povinností.

7)    Smlouvy podepsané se společnostmi UNIQSOL, a.s. a MD Access, a.s. mají dopad na autorská práva. Nejen, že byly tunelovány finanční prostředky, ale také veškeré know how společnosti, jejímž jediným zákazníkem je VZP.

8)    Šlendrián je ale také ve smlouvách se zaměstnanci: „V této souvislosti poukazujeme na absenci ustanovení ve smlouvách s poskytovateli služeb (externisty), které by jasně deklarovalo, že měsíční odměna za poskytované služby zahrnuje též odměnu za poskytnutou licenci k autorským dílům (či jiným předmětům práv k nehmotným statkům). Poskytovatelé služeb tak teoreticky mohou od Společnosti požadovat odměnu (případně přiměřenou dodatečnou odměnu) za licenci poskytnutou k autorským dílům vytvořeným pro Společnost." Jinými slovy, VZP ještě čeká řada problémů.

9)    Mnohem horší ale jsou smlouvy uzavřené mezi IZIPEM a UNIQSOL, a.s. Z předmětných smluv vyplývá, že „počínaje 1. srpnem 2011 se nositelem autorských práv k veškerým změnám Systému IZIP i k Portálu VZP po tomto datu stává společnost UNIQSOL, a.s. a Společnost udělila UNIQSOL, a.s. výhradní licenci k Portálu VZP (který Společnost bezúplatně zhotovila pro VZP), čímž se zbavila možnosti disponovat s právy k Portálu VZP."

10)    To bude mít své další hrozivé důsledky a náklady, jak konstatoval auditor „Jakkoliv VZP zaplatila náklady na vytvoření Systému IZIP, práva za užívání databáze Společnosti vypořádána nejsou a Společnost takové vypořádání od VZP může potenciálně požadovat."

11)     Další katastrofou, která ale souvisí s tunelováním IZIPU je vedení jeho účetnictví. Auditoři konstatovali, že „v účetnictví společnosti IZIP, a.s. (dále jen Společnost) byla zjištěna řada nepřesností, které svědčí o nedokonalém vnitřním kontrolním systému a nedostatečné kontrole při sestavování účetní závěrky. Naše auditorská zpráva vydaná k účetním výkazům odpovídajícím mezitimní účetní závěrce k 30. 9. 2011 obsahuje z tohoto důvodu výhradu."

12)     Kromě množství účetních chyb se totiž nalézají v účetnictví firmy, která hospodaří s penězi daňových poplatníků také účetní zločiny. Například mimořádná fakturace 64 milionů korun z „31. 8. 2011 od společnosti MD Access, a. s. Jedná se o vyúčtování veškerých služeb spojených s vedením zdravotních knížek registrovaných klientů, a to za leden 2011 až srpen 2011 společností MD Access, a.s. - č. faktury přijaté 100693, s textem: "Z důvodu ukončení smlouvy k 31. 8. 2011 vám vyúčtováváme veškeré služby spojené s vedením ZK registrovaného klienta, typ pojištěnec VZP a typu VZP a služby spojené s osobními účty pojištěnce." K této fakturaci nebyl předložen rozpis poskytnutých služeb." Jinými slovy, peníze daňových poplatníků si pánové přehazovali z IZIPU do firem s nejasnou majetkovou strukturou, personálně propojených s IZIPEM, jak potřebovali. To je na trestní oznámení.

13)    A podobně je tomu u společnosti UNIQSOL. „Druhý největší podíl nakupovaných služeb (21, 4 mil. Kč) souvisí se společností UNIQSOL, a.s., v jejíchž orgánech jsou rovněž zastoupeni členové vedení Společnosti...." To je krádež za bílého dne. Na první pohled zřejmé vyvádění prostředků mimo kontrolu veřejnosti. Je to o to horší, že se na těchto transakcích podíleli vrcholní představitelé ODS. Kteří jako vlastníci IZIPU museli o tom, co se v jejich společnostech děje vědět.

14)    Poslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký by měli okamžitě zveřejnit majetkovou strukturu společnosti UNIQSOL a MD Acces. Možná se dovíme, že jejich podnikatelské aktivity jsou mnohem bohatší, než se dosud tušilo.

Závěrem chceme říci, že audit zadaný VZP řešil pouze rok 2011 a přes žádosti auditorů podklady pro rok 2009 a 2010 nebyly předány k auditu.

Dále čtěte:
Skončí zítra IZIP? Možná. Ale hrozí arbitráž
Horák nechápe kauzu kolem IZIP. Vždy prý může říct: Soudruzi, nechte si akcie
Problémy s projektem IZIP neprošly pořadem mimořádné schůze
IZIP? Situace je kritická, myslí si Šťastný
Koskuba (ČSSD): IZIP a jiné pohádky z Malé Strany

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…