IZIP? Situace je kritická, myslí si Šťastný

25.10.2011 21:36

Předseda pražské ODS Boris Šťastný přišel do pořadu Hyde Park a diskutoval nejen o platech lékařů a možnosti dalších stávek, vysvětloval hlavně projekt elektronických knížek IZIP. Podle něj je situace kritická.

IZIP? Situace je kritická, myslí si Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Jde spíš o politický tah a tah destabilizující,“ řekl k novým výhružkám lékařských odborů. „V roce 2012 platy zvýšeny budou a nejsou důvody k žádným obavám nebo stávkám,“ dodal. Šťastný se podivil tomu, že v době ekonomické krize se odboráři snaží znovu destabilizovat místo toho, aby byli spokojeni s dohodou. „Je to nefér vůči pacientům,“ řekl.

K tématu:
Hrozí nový útěk doktorů. Roman Šmucler: Na ty jejich platy nebude

Zdravotnických knížek se Šťastný nezastával. „Došlo k utracení 1,5 miliardy korun a je logické, že se nyní každý musí ptát, na co byly použity a co přinesou,“ prohlásil. Dva a půl milionu lidí zdravotní knížku má a chybí prý hlavně vůle lékařů do nich zapisovat.

SLEDOVALI jsme téma: Exodus lékařů

Přestože Šťastný nebyl tím, kdo projekt schvaloval, uznává, že pokud by se podobná věc zavedla, byla by to jedinečná možnost peníze ve zdravotnictví kontrolovat. Do 14. listopadu musí VZP dodat všechna potřebná data. Poté se rozhodne, jak s projektem dál. Šťastný ale uvedl, že situace je kritická.

Je to projekt ODS, zlobí se Rath

SLEDUJEME téma kauza IZIP

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha je IZIP projektem dvou členů ODS, zvlášť pak Marka Šnajdra. „Stejně tak bych mohl říct, že pan doktor Rath stál před lety na podiu ČLK a ten projekt obhajoval,“ argumentoval Šťastný. Rath by si prý zdravotní knížku nikdy nezaložil, protože není jasné, kdo všechno by mohl data zneužít.

Ve světě je špatná ekonomická situace a to se podle Šťastného logicky odrazí i v resortu zdravotnictví. Na druhé straně on ale Česko chválí. „Myslím, že české zdravotnictví je vynikající. Přál bych lidem, aby se jeli podívat někam jinam,“ řekl.

K věci:

Modří europoslanci převedli IZIP do Švýcarska. Kvůli VZP 

Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali 

Heger chce prověřit vztahy mezi VZP a společností IZIP 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …