Vít Bárta: Ministryně Müllerová odebírá průkazy bezrukým a beznohým

23.01.2013 13:12

Dítěti se ztrátou obou horních končetin byl odebrán průkaz ZTP/P.

Vít Bárta: Ministryně Müllerová odebírá průkazy bezrukým a beznohým
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Stejně tak dítěti s 10cm pahýlem jedné nohy, v mnoha dalších případech osobám s amputovanými končetinami.

Běžně je odebírán osobám připoutaným na lůžko. Ministerstvo práce a sociálních věcí se chová takto asociálně. I samotní výkonní úředníci MPSV v primárním kontaktu s žadateli na tento nesmyslný stav poukazují!

Jedním z nepřijatelných důsledků přílohy k zákonu č. 329/2011 totiž je, že občané, kterých se týká status “osoby bez vážné vady nosného nebo pohybového ústrojí”, ztrácejí nárok na průkaz ZTP či ZTP/P i nárok na příspěvek na mobilitu.

Když se poslankyně Jana Drastichová seznámila s těmito nespravedlnostmi, zorganizovala petici za obnovení přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P pro občany s amputací končetin a za přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku a nyní dokončuje sběr podpisů. Na fotografii přebírá Jana Drastichová podepsané petiční archy od Renaty Pavlinové, starostky Dolní Lomné a předsedkyně Sdružení obcí Jablunkovska.

Žádáme ministryni práce a sociálních věcí, aby tento sociálně neakceptovatelný stav napravila. Odmítáme se ztotožnit s představou ministerstva, že ten, kdo nemá končetinu či je částečně invalidní, musí být ze společnosti a z aktivního života vyloučen. V mnoha případech tak těmto občanům zabrání připravovat se na povolání, dojíždět do zaměstnání i žít normální život alespoň trochu souměřitelný se životem zdravých spoluobčanů. Navíc se úplně ztratil princip náhrady zhoršených životních funkcí formou sociální péče a služeb.

Nápravu pochybení požadujeme projednat co nejdříve. Pokud tak resort neučiní, bude následovat hromadná žaloba občanů, kterých se špatný zákon z dílny MPSV týká. Zároveň budeme navrhovat řešení pochybení skrze poslaneckou iniciativu poslankyně Jany Drastichové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…